Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gazprom a finalizat secţiunea subacvatică a primei conducte TurkStream, în Marea Neagră

Grupul rus Gazprom a anunţat, luni, că a finalizat secţiunea subacvatică a primei conducte din cadrul proiectului TurkStream, care va face legătura între Rusia şi Turcia, via Marea Neagră, relatează Reuters.

Gazoductul TurkStream va mări livrările de gaze naturale ruseşti spre Turcia, cel de-al doilea cumpărător după Germania. În plus, TurkStream ar urma să fie prelungit din Turcia spre sudul Europei, deschizând astfel o nouă rută de tranzit pentru gazele ruseşti.

Gazprom, care intenţionează să finalizeze gazoductul în 2019, a anunţat luni că a construit 1,161 km din acest proiect, început anul trecut.  Construcţia celei de-a doua conducte, care va livra gaze către Grecia, Bulgaria şi Italia, va începe în trimestrul trei din 2018.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat în aprilie, că Turcia nu a emis încă autorizaţia de care grupul rus Gazprom are nevoie pentru a putea începe construcţia la secţiunea terestră a gazoductului TurkStream.

Oficialul rus a adăugat că pentru secţiunea submarină a conductei au fost emise toate autorizaţiile necesare, iar lucrările de construcţie sunt în grafic.

Citește și
Akademik Lomonosov - 2
Controversata centrală nucleară plutitoare rusă, lansată pe mare. Greenpeace: ”Cernobîl plutitor”

Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

În 2018, Gazprom intenţionează să cheltuie o sumă de 802 miliarde de ruble pentru proiectele de gazoducte spre Europa şi China, o sumă cu 41% mai mare decât cea alocată în 2017.

Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Anunțul vine în contextul în care în această lună a ajuns în presă un document de 270 de pagini reprezentând o Declarație de Obiecții contra Gazprom, redactată de Direcţia Generală Concurenţă (DG Comp), responsabilă cu politica în domeniul concurenței în Uniunea Europeană.

Documentele dezvăluie cazuri de abuzuri ridicate de aproape toți partenerii Gazprom din Estul Europei. Raportul pune în discuție anumite contracte și susține că Gazprom este folosit pentru presiune politică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult