Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FMI: Marea Britanie va avea cea mai slabă creștere economică din rândul țărilor G20, în care se află și Rusia

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), Marea Britanie va avea una dintre cele mai slabe economii din lume în acest an, din rândul marilor puteri economice.  

Conform sursei, citată de BBC, performanța economiei britanice în 2023 va fi cea mai slabă dintre cele 20 de economii mari ale lumii, cunoscute sub numele de G20, care include și Rusia, afectată de sancțiuni.

FMI preconizează că economia britanică se va contracta în acest an, deși asta reprezintă o mică îmbunătățire față de ultima sa prognoză.

De asemenea, a avertizat asupra unui "drum anevoios" pentru sistemul financiar global.

Situația urmează colapsului a două bănci americane, luna trecută, urmate îndeaproape de preluarea în grabă a gigantului bancar elvețian Credit Suisse de către rivalul său UBS, care a provocat temeri privind o nouă criză financiară.

Citește și
medici tineri marea britanie
Criză în sistemul sanitar din Marea Britanie. Medicii tineri încep o grevă de patru zile

FMI prevăzuse deja că Marea Britanie va înregistra o recesiune în acest an și că va fi la coada clasamentului G7 - un grup format din cele mai mari șapte așa-numite economii "avansate" din lume, care domină comerțul mondial și sistemul financiar internațional.

Marea Britanie a fost în fruntea grupului în 2022, în timpul revenirii pandemiei. Acum, specialiștii de la FMI se așteaptă ca economia britanică să se reducă cu 0,3% în 2023 și apoi să crească cu 1% anul viitor.

Deși se preconizează că Marea Britanie va avea cea mai slabă performanță economică în acest an, ultima predicție a FMI este ușor mai bună decât previziunile sale anterioare de contracție de 0,6%, făcute în ianuarie.

Cercetătorii FMI au indicat anterior expunerea Marii Britanii la prețurile ridicate ale gazelor, la creșterea ratelor dobânzilor și la o performanță comercială slabă ca fiind motivele pentru performanța sa economică slabă.

Previziunile sunt făcute pentru a oferi un ghid cu privire la ceea ce este cel mai probabil să se întâmple în viitor, chiar dar nu sunt întotdeauna corecte. De exemplu, potrivit unei analize efectuate de FMI cu privire la recesiunile din întreaga lume între 1992 și 2014, mai puțin de 10 % dintre acestea au fost detectate cu un an înainte, conform previziunilor anterioare ale FMI.

Ca răspuns la cele mai recente previziuni ale FMI, cancelarul Jeremy Hunt a declarat: "Previziunile noastre de creștere ale FMI au fost îmbunătățite cu mai mult decât orice altă țară din G7. FMI spune acum că suntem pe drumul cel bun pentru creșterea economică. Respectând planul, vom reduce inflația la mai mult de jumătate în acest an, reducând presiunea asupra tuturor."

Biroul independent pentru Responsabilitate Bugetară al Marii Britanii se așteaptă ca economia să se contracte cu 0,2% în acest an, dar să evite recesiunea.

De asemenea, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat recent că este "mult mai încrezător" în ceea ce privește economia și că aceasta nu se mai îndreaptă spre o recesiune imediată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult