Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FMI: ”Creșterea economică globală la nivel mondial este în scădere”. Marea Britanie este pe minus, chiar mai rău decât Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prognoza Fondului Monetar Internațional ne indică o încetinire a creșterii economice globale în acest an. Războiul din Ucraina atârnă greu, dar și alți factori, cum ar fi scumpirea energiei și creșterea dobânzilor.

Totuși, FMI apreciază că "economia a fost surprinzător de rezistentă" și majoritatea țărilor vor evita recesiunea în 2023. Dintre marile puteri economice, doar Marea Britanie este pe minus, chiar mai rău decât Rusia, supusă sancțiunilor occidentale.

Potrivit FMI, creșterea economică globală la nivel mondial este în scădere, de la 3,4% anul trecut, la o estimare de 2,9%, în 2023. Dar, în ciuda diminuării cu o jumătate de punct procentual, prognoza este totuși mai bună decât cea estimată în toamna trecută.

Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic, director de cercetare, FMI: ”Este prima dată, după mult timp, când avem vești bune în acest sens”.

China și India oferă cel mai mare impuls creșterii economice globale - subliniază FMI. O altă veste încurajatoare - Statele Unite nu intră în recesiune.

Pierre-Olivier Gourinchas, director FMI: ”Economia a fost rezistentă, nu doar în Statele Unite, ci și în alte părți ale lumii, incluzând economiile europene, multe dintre acestea”.

Creșterea pieței muncii, și impulsionarea costumului, sunt factorii principali ai acestei rezistențe, explică directorul FMI.

Pierre-Olivier Gourinchas, director FMI: ”Un factor a fost piața muncii, care a ieșit din pandemie și crizele ultimilor doi ani. A fost o cerere enormă pe piața muncii. Pe lângă aceasta, gospodăriile au acumulat economii, în ultimii doi ani, datorită politicilor implementate de autorități, dar și datorită comportamentului prudent al oamenilor. Și apoi oamenii au căutat să cheltuiască o parte din banii puși deoparte”.

Potrivit prognozelor FMI, dintre economiile dezvoltate și emergente ale lumii, Marea Britanie va fi singura în scădere, anul acesta.

Economist: ”La coada clasamentului. Nu mai suntem în teritoriul creșterilor economice. Este o contracție de - 0,6%. Adică recesiune. Este cel mai rău dintre țările G7, grupul economiilor majore, industrializate. Dacă comparăm toate economiile importante, și țările emergente, din nou la coadă. Este mai rău ca în Rusia. Rusia are o creștere economică de 0,3%, Marea Britanie - 0,6%. Frapant, nu-i așa?”

Cauzele performanțelor mai slabe ale economiei britanice, arată FMI - sunt costurile ridicate pentru energie electrică, majorarea costurilor la creditele ipotecare, dar și o lipsă persistentă a forței de muncă.

Dacă economia unei țări se micșorează, aceasta înseamnă, de obicei, că firmele câștigă mai puțini bani și numărul de șomeri crește.

Totuși, contracția de 0,6% estimată de FMI nu este atât de drastică pe cât se așteptau unii specialiști. Iar FMI consideră că Marea Britanie "este pe drumul cel bun".

Pe de alt parte, un semnal de alarmă vine de la Berlin. Neașteptat, economia germană s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Prețul ridicat la gaze a restrâns mult cererea, inflația a rămas ridicată, ducând economia germană spre ceea ce specialiștii au numit o "recesiune de iarnă".

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult