Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Firmele din România care sfidează criza și fac profituri record. Care sunt secretele lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce criza sanitară atrage o criză economică în România, sunt şi firme care au avut cel mai bun an de la deschidere

Este vorba, în special, de fabrici care produc pentru export, în care managerii au înţeles că doar dacă respectă toate normele, pot rezista. Din păcate, sunt excepţii. La nivel naţional, producţia industrială a înregistrat scăderi în ultimele luni.

Este cel mai bun an pentru fabrica de cablaje din Ciugud, Alba, din cei 12 de funcţionare. Peste 75% din producţie merge la export, iar angajatorii au nevoie de oameni.

Laura Moga – manager general: "A fost cel mai bun an în ceea ce priveşte încheierea de contracte de prestări servicii cu România, am câştigat foarte mulţi clienţi noi. Secretul sunt domeniile pentru care activăm, noi facem cablaje şi pentru salvări, pompe de beton, maşini industriale şi după cum aţi observat construcţiile merg în continuare."

Măsurile de siguranţă luate de angajator pentru a proteja personalul au făcut diferenţa. Constant se dezinfectează zona de producţie, au fost create circuite separate şi s-a renunţat în totalitate la transportul în comun pentru lucrători.

Citește și
bani
România este singura țară din UE care va evita recesiunea tehnică. Ce spune ministrul Finanțelor

Laura Moga – manager general "Am încercat să împărţim angajaţii, având disponibilitate de spaţiu în două hale, astfel încât să nu avem peste de 50 angajaţi într-o hală. Am redistribuit pauzele astfel încât să nu fie mai mult de 10-25 de persoane în sala de mese."

Şi o fabrică din Oradea în care se îmbracă volane auto în piele rezistă cu brio crizei. Cei peste 200 de angajaţi sunt extrem de disciplinaţi pentru că doar aşa îşi pot păstra locurile de muncă.

Rodica Pop - responsabil calitate: "Purtam măşti, păstrăm distanța - după cum se vede, suntem aşezaţi la locul de muncă cu distanţa între noi - atât cât ieşim şi în pauză, respectăm distanţă, ne dezinfectam"

Fabrica exportă zilnic 1.400 de volane către15 producători de autoturisme. Dar ca să onoreze toate comenzile ar avea nevoie de încă 180 de salariaţi.

Valeriu Trip - managerul fabricii: "Prin retragerea unor firme, mie mi-au crescut - şi la câteva companii - ne-au crescut producţia. Spre exemplu, în această perioadă de pandemie mi-a crescut cu 20-22% producţia."

Dar în rest, producţia industrială a fost în scădere în primele 8 luni, cu 13,7 procente comparativ cu perioada similară din 2019 - potrivit Institutului Naţional de Statistică. Şi totuşi, ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, priveşte optimist în viitor.

Florin Cîțu, ministrul Finanţelor: "Cred că anul acesta economia va scădea cu 4% plus/minus 2, adică din iunie avem o revenire în V a economie, deja datele pe producţie, industrie şi consum - economia îşi va reveni în T3, aşteptăm datele."

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoza producţia industrială va înregistra creşteri în 2021, cu 8-10% după ce în ultimii doi ani modificările procentuale au fost pe minus. Cele mai bune rezultate sunt aşteptate în sectorul de autovehicule pentru transport rutier.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult