Exporturile României de porumb vor scădea din cauza secetei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Seceta a topit recoltele de porumb și floarea soarelui, așa că autoritățile centrale fac deja calcule, cu o lună și jumătate înainte de cules.
Spun că piața internă are prioritate, iar exportul va scădea. Potrivit Comisiei Europene, 46 la sută din suprafață agricolă a Uniunii este afectată de secetă.
Anul trecut, România a avut o producție de peste 13 milioane de tone de porumb și a ocupat primul loc în Uniunea Europeană. Acum nu stăm deloc bine. Din cauza secetei, pământul din vestul țării este plin de crăpături, iar rădăcinile plantelor s-au uscat. De altfel, mai multe zone sunt la cel mai înalt nivel de alertă, potrivit Observatorului European al Secetei, la fel ca în toată Europa, unde este pârjol.
În unele locuri, speranța că recolta să mai fie salvată este aproape zero.
Cezar Gheorghe, expert comerț cu cereale Clubul Fermierilor Români: "Vom avea producții mult mai mici la porumb. În acest moment de la 14.5 milioane de tone conducem spre 10 milioane de tone astăzi. Lucrurile se mai pot degrada."
Deși recolta va fi mai mică, pe plan intern, România își va acoperi necesarul de porumb și floarea soarelui. Însă va exporta mai puțin, spre nemulțumirea fermierilor. România are nevoie de 7 milioane de tone de porumb anual, iar surplusul este exportat în Africa, Tunisia și Egipt, dar și în țări europene.
Tot într-un an, românii consumă 1,2 milioane de tone de floarea soarelui, iar restul recoltei ajunge în Olanda, Belgia sau Italia.
Însă ideea limitării exporturilor nu este văzută cu ochi buni de fermieri.
Constantin Buzatu, fermier: "Prețurile la cereale în România le face exportul, nu consumul intern. 70% importăm carne de porc, atunci cine mai mănâncă porumbul pe care îl producem?"
Victor Beznea, Asociația Română a Comercianților de Produse Agricole: "Nu e nevoie să intervină statul prin măsuri administrative, în sensul de a reduce nivelul exporturilor".
Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că 16.000 de hectare cu grâu cultivate în județele Brăila, Galați, Ialomița și Teleorman sunt calamitate.