Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preţurile din România au crescut pentru a zecea lună la rând. Cost neschimbat doar la 2 alimente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preţurile au crescut în România pentru a zecea lună la rând, iar de cinci luni încoace suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la scumpiri.

Datele Eurostat arată că inflaţia din iunie a fost de 4,7%, comparativ cu aceeaşi lună din 2017. Iar într-un sondaj făcut public miercuri, romanii apar ca cei mai pesimişti europeni în privinţa perspectivelor economice ale ţării. 

Doar două alimente - zahărul şi ouăle - nu s-au mai scumpit, luna trecută, faţă de începutul anului, din toate cele peste 200 de produse şi servicii pe baza cărora este calculată inflaţia în România.

În ultimele 5 luni am fost mereu campionii scumpirilor pe toată Uniunea. Spania, Italia, Franţa şi Olanda sunt şi ele în uşoară creştere. Vestea rea este că, dacă până acum inflaţia a crescut, potrivit BNR, mai ales din cauze interne, adică după ce Guvernul a majorat accize care au scumpit carburanii, preţurile la energie care au scumpit producţia, majorările de salarii şi pensii care au mărit consumul şi implicit importurile. Vestea rea aşadar ar fi că a început să crească şi inflaţia prin aceste ţări din care noi importăm peste 70% din bunurile nealimentare şi 30% din alimente. Asta înseamnă că în următoarele luni scumpirile de acolo s-ar putea resimţi şi la noi.

Romănii sunt cei mai pesimişti din Europa la perspectivele economice ale propriei tari, potrivit celor de la GfK.  Noi suntem îngrijoraţi şi ne adâncim în griji, mai rău că britanicii, care în primăvara viitoare trebuie să iasă din UE, după Brexit şi ei chiar au motive să se teamă de acel moment.

Citește și
Legume, piata
Cele mai ieftine alimente din UE sunt în România. În ce țări prețurile sunt duble sau triple

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult