Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europarlamentar: România ar fi putut să ia dublu prin PNRR, dacă avea deja proiectele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 2 miliarde de euro. Atât speră România să ia de la Bruxelles în acest an prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Banii ar putea fi de două ori mai mulți, dacă țara noastră ar recurge și la împrumuturi, însă ministrul Proiectelor Europene spune că încă nu avem pe ce să-i cheltuim.

În timp ce autoritățile așteaptă ca planul să fie aprobat abia în septembrie, alte țări au început deja să primească fondurile europene.

16 state din Uniunea Europeană au planurile naționale de redresare și reziliență aprobate de Comisia Europeană.

Prima care a primit acordul Comisiei Europene, în iunie, a fost Portugalia - țară care, deși este mai mică decât România - a primit deja o prima tranșă de 2,2 miliarde de euro. România are o țintă mai mică, vrea să încaseze în prima faza 1,9 miliarde de euro, însă abia în octombrie-noiembrie, după ce planul sau de redresare ar urmă să fie aprobat în septembrie. Acum, țară noastră încă trimite clarificările cerute de Comisia Europeană, în special la capitolul costuri.

Citește și
Viktor Orban
Lovitură pentru Guvernul de la Budapesta. Comisia Europeană suspendă aprobarea PNRR. Reacția Ungariei

Practic, România speră să ia la toamnă doar o parte din granturile puse la dispoziție de Uniune. Suma s-ar fi putut dubla prin împrumuturi dacă țara noastră ar avea deja proiecte în lucru, așa cum s-a întâmplat în alte țări, spune europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”România ar fi putut atrage până la finalul anului o suma mult mai mare dacă planul ar fi fost aprobat împreună cu celelalte state, începând cu luna iunie, pentru că am fi putut demara o serie de proiecte. Am fi putut ajunge și spre 4 miliarde de euro”.

Ministrul Proiectelor Europene promite un ”boom” de investiții cu bani europeni, dar abia pentru anul viitor: ”Ne bazăm pe 2 miliarde care vin imediat și care nu au niciun cost pentru buget, dimpotrivă. Avem la dispoziție încă 2 miliarde din credite. Întrebarea e dacă avem pe ce să cheltuim imediat 4 miliarde de euro, pentru că nu vă închipuiți că proiectele cresc în copaci - proiectele de această anvergură trebuie pregătite.”

Două lucrări mari de infrastructură aflate în derulare ar putea beneficia de primii bani de la Bruxelles. Un tronson de 42 de kilometri, între Nădășelu și Poarta Salajului, de pe A3, aflat deja în lucru, și ați 40 de kilometri de cale ferată, între Făurei și Buzău, care ar urma să fie modernizați tot cu bani de la Bruxelles.

Autoritățile de la noi speră să obțină încă 300 de milioane de euro pentru creșe și o maternitate nouă la Timișoara.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România vrea să obțină de la Uniunea Europeană 29 de miliarde de euro - bani împărțiți aproape egal în granturi și împrumuturi. Toți banii din PNRR trebuie cheltuiți până la finele lui 2026.

După aprobarea de la Comisia Europeană, planul României trebuie să treacă și de analiza Consiliul Uniunii, care se va întruni în octombrie, pentru ca într-un final să primim și fondurile.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult