Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eugen Rădulescu, unul dintre directorii BNR: Sistemul de impozite și taxe este un ''şvaiţer'' cu multe scutiri și bonificații

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul de impozite și taxe este un ''şvaiţer'' cu multe scutiri și bonificații. A spus-o joi unul dintre directorii Băncii Naționale.

Eugen Rădulescu, directorul Direcție Stabilitate BNR, a arătat cu degetul către stat, care pe de o parte nu reușește să încaseze suficienți bani din impozite și taxe, iar pe de alta, acordă prea multe facilități fiscale.

În prezent, un milion de angajați din IT, construcții și industria agro-alimentară sunt scutiți de unul sau mai multe impozite. Este doar una dintre cauzele care adâncesc deficitul bugetar.

Statul încasează la buget prea puțin din impozite și taxe comparativ cu cât dă mai departe, spun economiștii Băncii Naționale. Eugen Rădulescu, director Direcție Stabilitate BNR: „Sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat şvaiţer. Unele dintre aceste iertăciuni de taxe sunt stridente și greu de explicat. Cum este posibil ca sectorul IT, care are cele mai mari venituri din economie, să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit? Mi se pare destul de nesănătos și faptul că în anumite industrii există există eliminarea cotei de sănătate, CASS-ului.” Potrivit BNR, avem cea mai redusă pondere a veniturilor fiscale și a contribuțiilor din asigurări în Produsul Intern Brut - 27% față de 41 la sută la nivel european. Liderii coaliției discută despre măsuri prin care să aducă mai mulți bani la buget, inclusiv prin eliminarea treptată a facilităților fiscale, așa cum cere și Comisia Europeană. Pentru IT, însă, excepțiile vor rămâne, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Categorii de angajați cu excepții

Potrivit datelor oficiale, 116.000 de angajații din IT sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%. Alți 640.000 de angajați din construcții nu plătesc contribuția de sănătate, impozitul pe venit și nici contribuția la pilonul 2 de pensii. Aceleași facilități le au și 244.000 de salariați din industria agroalimentară. Semnalul de alarmă tras de Banca Națională vine la scurtă vreme după ce și Comisia Europeană ne-a atenționat în privința deficitului bugetar - această diferență care se tot mărește între încasările la buget și cheltuieli. În primele cinci luni din an, statul a cheltuit cu 37 de miliarde de lei mai mult decât a avut în vistierie - asta înseamnă 2,3% din Produsul Intern Brut și mai bine de jumătate din cât ne permitem pe tot anul. Dacă nu luăm măsuri de reducere a deficitului, vom ajunge să pierdem din fondurile europene, ne-a avertizat Bruxelles-ul. România ar fi trebuit să folosească bani europeni tocmai pentru a-și întări economia, după ce în primul trimestru avansul a fost de doar 0,1%. Florian Neagu, director BNR: „Creșterea economică pentru România rămâne în teritoriu pozitiv și anul acesta, în creștere anul viitor.” Potrivit Comisiei Europene, România va înregistra anul acesta un avans economic de 3,2%, în scădere de la 4,7% în 2022.

Citește și
Tigari
Raport: România are cele mai mari taxe pe tutun din Europa, raportat la puterea de cumpărare

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult