Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Este oficial. Guvernul Ciolacu și-a reparat eroarea care transforma creșterea salariului minim în tăiere. Azi era data limită

Decisă oficial încă de pe 6 iunie, cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare de pe 9 iunie, majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei brut de la 1 iulie a avut, din start, o mare scăpare.

Pentru că nu au trecut de la bun început în lege că nu se iau în considerare tichetele de masă, majorarea ar fi dus salariul minim brut plus tichetele peste pragul de 4.000 de lei brut după care se aplică impozitarea, motiv pentru care, în forma inițială, decizia ar fi dus, de fapt, la o scădere de venit pentru cei care primeau și tichete de masă pe lângă salariul minim. 

Astfel: de la 1 iulie, circa 1,8 milioane de salariați vor beneficia de un salariu minim brut de 3.700 de lei, respectiv la cei 2.079 de lei net se vor adăuga alți 284 de lei net. 

Scăparea a fost rezolvată astăzi, 28 iunie, în ședința de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „tot din partea Finanțelor, vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”. 

Proiectul de reparare a erorii inițiale a fost prezentat de Știrile ProTV cu o zi înainte, imediat ce a fost lansat în „dezbatere publică” pe site-ul ministerului de Finanțe. 

Eroare guvenului a fost remarcată public de sindicate, care au atras atenția că „un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult