Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemia de coronavirus ar putea duce la o nouă criză economică globală. "Otravă pentru pieţele financiare"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bursele internaţionale sunt în cădere liberă, din cauza impactului negativ pe care epidemia de coronavirus îl are asupra economiei globale.

 

Piețele financiare încheie cea mai rea săptămână de la criza din 2008, cu pierderi totale, estimate la 5 mii de miliarde de dolari! Teama de coronavirus a dus și la anularea celui mai important Salon Auto din Europa, cel de la Geneva, care urma să-şi deschidă porţile săptămâna viitoare, pe 5 martie.

Pe de altă parte în toată lumea, bursele încheie cea mai slabă săptămână de la criza din 2008. La New York, indicele Dow Jones a înregistrat ieri un record sumbru - cea mai mare scădere din istorie, pentru o singură zi, pierderile fiind estimate la mii de miliarde de dolari. Și bursele europene au fost ... "infectate" de răspândirea Covid-19.

ROBERT HALVER, EXPERT FINANCIAR: „Nu știm încă cum să procedăm în fața răspândirii acestui nou virus. Este o nouă dimensiune. Cel mai rău este că încă nu știm cum acest virus va afecta economia globală. Insecuritatea este o otravă pentru piețele financiare.”

Citește și
grafica importuri China
Prețurile din România ar putea crește din cauza coronavirusului. Anunțul făcut de Isărescu

Acţiunile companiilor aeriene şi de turism au înregistrat scăderi masive, mai ales după anularea zborurilor spre Italia şi China. De altfel, numeroase firme internaţionale se tem de o scădere drastică a vânzărilor şi profiturilor, în special din cauza închiderii fabricilor din China şi perturbărilor de pe lanţul de aprovizionare. Restricţiile de călătorie şi alte măsuri pentru controlul răspândirii virusului au afectat vânzările pe enorma piaţa de desfacere a Chinei. Pentru economia Italiei, epidemia este deja dezastruoasă. Federaţia Patronatului din Turism estimează pierderi de până la 5 miliarde de euro în acest an. Asociaţia hotelierilor a anunţat că anularea rezervărilor a atins 40%, char 70% pentru Milano şi împrejurimi.

Numărul celor care au călătorit cu metroul din Milano a scăzut cu un milion, numai în această săptămână, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Recesiunea în Italia - unde se afla cel mai mare focar de coronavirus din Europa - este inevitabilă, spun specialiştii. În Germania, o țară care este dependentă de evoluția economiei globale vom asista cel puțin la o recesiune tehnică, în primele două trimestre.

Investitorii de pe pieţele financiare se tem, însă, că impactul coronavirusului ar putea duce la o recesiune economică la nivel global.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult