Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Economia României a frânat puternic în primele luni ale anului. Analiștii spun că modificările fiscale din 2023 ar fi de vină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Economia României a frânat puternic în primele luni ale anului. Potrivit datelor de la Statistică, Produsul Intern Brut a avut o creștere timidă de 0,1 la sută în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.  

Creșterea a fost susținută în mare parte de consum și mai puțin de investiții, spun specialistii. Au crescut și salariile, iar asta va încuraja consumul, dar pe acest fond inflația va rămâne ridicată.

Economia României a crescut la început de an cu doar 0,1 %, față de acceași perioadă a anului trecut și cu 0,5 la sută față trimestrul anterior. Analiștii vorbesc de o stagnare economică pusă pe seama modificărilor fiscale aplicate anul trecut și a încasărilor sub așteptări de la buget.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Relativ bune, nu putem să ne așteptăm, în condițiile de eforturi de contra-inflației la creșteri economice, e bine că s-a evitat și se evită recesiunea. ”

Avansul timid, spun economiștii, a fost susținut în mare parte de consum. Încurajați de o ușoară temperare a prețurilor, oamenii au mers mai des la cumparaturi.

Citește și
angajare loc de munca job
Studiu: Deficitul de competenţe şi munca la negru sunt factorii care explică şomajul de lungă durată în România

Potrivit datelor de la Statistică, consumul a crescut cu 5,5 la sută în primele luni ale anului, în timp ce producția industrială a început anul pe minus.

Pentru acest an, Guvernul și-a sumat o creștere economică de 3,4%, bazată în mare parte pe investiții.

Laurian Lungu, economist KPMG: ”Investițiile, ele sunt antamate, avem niște proiectii foarte optimiste pentru acest an, in ceea ce priveste investițiile publice, eu sunt sceptic – dacă investițiile au un aport mai mic pentru a atinge această tintă este un avans al consumului mai mare.”

În luna martie, câştigul salarial mediu brut a fost 8502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie și cu aproape 14 % mai mult decât în martie anul trecut. În plus, Guvernul are în plan creșterea salariului minim din vară de la 3.300 – la 3700 de lei.

Laurian Lungu, economist KPMG: ”Dacă economia încetinește, această perspectivă de menținere a ratei de creștere a salariilor foarte mari este mult mai redusă – companiile nu au de unde să dea atâția bani în cazul în care le scad vanzarile.”

Veștile mai bune vin din zona euro.

Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creştere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluţiilor mai bune ale celor mai mari state membre, Germania care își revine dupa un an greu, de exemplu.

În același timp, în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene se prevede o creștere economică de 3,3 procente pentru România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult