Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statul va continua să cheltuiască mai mulți bani decât poate strânge la buget, în următoarele luni. Asta arată noua împărțire a fondurilor, decisă luni de Guvern. 

Deficitul bugetar va depăși 120 de miliarde de lei, exact cum ne-au avertizat specialiștii de la Bruxelles. În vreme ce responsabilii noștri vorbesc despre un deficit bugetar mai mare, necesar pentru a continua investițiile, economiștii spun că, pe măsură ce golul din buget se mărește, crește și riscul ca taxele și impozitele să fie majorate în 2025.

Marcel Ciolacu către Marcel Boloș: ”Domn' ministru, ești pregătit?”

Marcel Boloș, râzând: ”16 miliarde... ”

Cu aceste replici a fost aprobată împărțirea banilor din buget, care aduce mai multe fonduri pentru sănătate, transporturi și educație, dar taie de la mai multe instituții, inclusiv de la Guvern și Senat.

Citește și
marcel ciolacu
Guvernul aprobă astăzi rectificarea bugetară. Ciolacu: E una pozitivă, aplicăm modelul statelor europene puternic dezvoltate

123 de miliarde de lei - cu atât va cheltui mai mult statul decât va avea ca venituri - acesta este un deficit bugetar de 7% din Produsul Intern Brut. Este mai mult decât nivelul estimat de Guvern la începutul anului, dar și față de pragul maxim de 3% acceptat la nivelul Uniunii Europene.

Oficialii noștri spun că negociază cu Bruxellesul o păsuire pe 7 ani, dar dacă nu vom primi derogare, riscăm să ne fie tăiate din fondurile europene.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: ”Evident că, la acest nivel record de investiţii, creşte şi deficitul bugetar”.

Pe de alta parte, economiștii atrag atenția că, deși statul a cheltuit mult mai mult decât și-a permis, creșterea economică a fost extrem de mică.

Noile calcule indică un avans al economiei de 2,8%, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, deși la început de an estimarea era de 3,4%.

Economiștii băncilor mizează pe un avans mult mai redus - undeva între 1% și 2%, industria și agricultura evoluând sub așteptări.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie, Academia de Studii Economice: "Veniturile nu vor ține pasul cu cheltuielile, asta inseamnă că ținta de deficit aproape sigur va fi depășită."

În acest context, economiștii spun că, cel mai probabil, anul viitor vor crește taxele.

Adrian Codirlașu, vicepresedintele Asociatiei Analiștilor Financiari: ”În 2025 riscăm să creștem fiscalitatea - probabil se va majora TVA, se vor majora impozitele pe proprietate si e un risc ridicat sa se creasca suplimentar si impozitarea pe salarii.”

Deocamdată, ministrul Finanțelor neagă introducerea impozitul progresiv.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Nu s-a pus problema să lucrăm la impozitul progresiv, în continuare rămânem cu cota unică, care știm că încurajează munca. Impozitul progresiv se potrivește doar în perioada în care statele sunt dezvoltate.”

Economiștii Consiliului Fiscal spun că deficitul va ajunge la 8% din PIB - cel mai mare de la pandemie încoace, iar agenția de rating Fitch spune că țara noastră va avea cel mai mare deficit din Uniunea Europeană.

Riscăm astfel și o retrogradare a ratingului de țară, adică investitorii ne-ar putea ocoli, iar costurile la care statul se împrumută vor crește.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult