Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce își revine economia Rusiei, în ciuda sancțiunilor UE. Explicațiile Băncii Mondiale

Banca Mondială se aşteaptă ca Rusia să se confrunte doar cu o uşoară recesiune a economiei în 2023, potrivit unei estimări îmbunătăţite publicate de instituţia financiară internaţională.

Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma să înregistreze în acest an doar o uşoară contracţie, de 0,2%, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă comparativ cu estimările anterioare ale Băncii Mondiale, publicate în luna ianuarie, conform cărora economia rusească ar fi urmat să înregistreze în 2023 o contracţie de 3,3%.

Cu toate acestea, Banca Mondială este în continuare mai sceptică decât Fondul Monetar Internaţional, care la mijlocul lunii aprilie a anunţat că, în cazul Rusiei, mizează pe o creştere economică de 0,7% în 2023.

Potrivit Băncii Mondiale, citată de AFP și preluată de Agerpres, îmbunătăţirea situaţiei economice a Rusiei se datorează unui "flux continuu de exporturi de petrol şi gaze", în condiţiile în care ţara a reuşit să îşi reorienteze exporturile de petrol spre noi destinaţii cu impact asupra volumelor exportate".

Chiar dacă exporturile cu destinaţia Europa au scăzut puternic, potrivit datelor OECD preluate de Banca Mondială, această scădere a fost în mare parte compensată de o creştere puternică a exporturilor cu destinaţia India şi alte regiuni ale lumii precum şi, într-o mai mică măsură, spre China.

Citește și
petrol rusesc
În ciuda sancțiunilor, Rusia a exportat masiv petrol. India revinde produsele finite în Europa

Această contracţie mult mai modestă decât se preconiza anterior a economiei ruseşti şi o creştere a economiei chineze mai puternice decât se anticipa în ianuarie (5,6% faţă de 4,3% iniţial) susţin creşterea economică aşteptată de Banca Mondială pentru ţările emergente, şi, la nivel general, pentru economia mondială.

Banca Mondială se aşteaptă în prezent ca economia mondială să înregistreze în acest an un avans de 2,1%, faţă de unul de 1,7% prognozat în luna ianuarie, urmând ca anul viitor ritmul de creştere să accelereze la 2,4%, mai puţin decât avansul de 2,7% prognozat iniţial.

Comparativ, în luna aprilie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că se aşteaptă în acest an la o creştere a Produsului Intern Brut mondial de 2,8%, şi un avans de 3% în 2024.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult