Date INS. Domeniul în care salariul mediu net e peste 10.000 de lei pe lună. Cine a primit doar 13 lei în plus în ultimul an
Potrivit sursei citate de Agerpres, în noiembrie, câştigul salarial mediu brut a fost 6.679 lei, cu 218 lei (+3,4%) mai mare decât în luna octombrie 2022.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 10.329 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.258 lei).
Comparativ cu luna noiembrie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%, în noiembrie 2022, respectiv cu 496 de lei. Cea mai mare creștere salarială înregistrată în perioada noiembrie 2021 - noiembrie 2022 a fost în domeniul "Activități de editare", de 1.764 de lei, până la un total de 8.077 lei net. La polul opus se află domeniul "Sănătate și asistență socială", unde creșterea a fost de doar 13 lei în perioada precizată, respectiv de la 4.169 la 4.182 lei net pe lună, conform datelor oficiale ale INS.
"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei", se menţionează în comunicatul INS.
Raportat la perioada de referinţă, în luna noiembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut, de la lună la lună, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe sau realizări deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), ca urmare a acordării primelor ocazionale (pentru realizări deosebite ori pentru sărbătorile de iarnă) şi a drepturilor în natură (+56,6%).
În schimb, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în transporturile aeriene (-10,5%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) - între minus 4% şi minus 7,5%.
În sectorul bugetar, în luna noiembrie a anului anterior, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+2,3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1,5%).
Pe de altă parte, în domeniul de sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut 0,2%.