Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În România, cei mai bine plătiți rămân cei din industria IT. Motivul mai puțin înțeles al majorării salariului mediu

Your browser doesn't support HTML5 video.

De la un an la altul, companiile cheltuiesc tot mai mulți bani cu angajații. Potrivit datelor furnizate de Statistică, în 2023, câștigul salarial a crescut în medie cu 15 la sută, față de 2022.

Creșterea, spun specialiștii, a fost împinsă de majorările repetate ale salariului minim, și NU neapărat de performanța oamenilor.

Cei mai bine plătiți rămân cei din industria IT, însă lefurile medii din învățământ le-au depășit pe cele din sănătate, asistență socială și construcții.

Cu aproximativ 5,6 milioane de salariați, companiile au cheltuit în 2023, în medie, 7.374 de lei pentru fiecare angajat.

În mână, însă, oamenii au primit puțin peste 4.400 de lei, cu 600 de lei mai mult ca acum un an.

Citește și
bancomat
Pensia medie la Pilonul II a ajuns, deja, la suma totală de 17.000 de lei. Cum se poate încasa fără a plăti impozit pe venit

Există, totuși, diferențe majore de la un domeniu la altul. De exemplu, salariile medii din informații și comunicații sunt aproape duble comparativ cu media, iar cele din producția și furnizarea energiei electrice cu 60 la sută mai mari.

Deși companiile din industria IT nu mai sunt la fel de dispuse să angajeze oameni noi, sectorul a rămas în fruntea clasamentului, cu un câștig mediu net de peste 8.500 de lei.

Câștigă bine și angajații din asigurări sau cei care lucrează în domeniul energiei electrice. După majorările acordate în urma protestelor, câștigurile din învățământ ocupă locul al 7-lea în clasament și, surprizător, le-au depășit pe cele din sănătate și asistență socială sau construcții.

La polul opus, cele mai mici câștiguri sunt ale angajaților din hoteluri și restaurante sau cei care prestează diferite servicii.

Puțin peste 3.000 de lei primesc și salariații care se ocupă cu activități administrative sau cei din salubritate și distribuția apei.

Corina Diaconu, specialist resurse umane: ”Majorarea salariului minim, care de multe ori este făcută fără a avea o consultare a mediului de afaceri, determină artificial creșteri salariale și pentru alte categorii de personal, productivitatea nu este cea așteptată și, da, creșterile acestea împing la o majorarea a câștigurilor salariale per total fără ca ele să fie raportate la rezultate.”

Cu un câștig mediu de puțin peste 3.300 de lei, angajații din județul Vrancea, câștigă cel mai puțin.

Venituri mici sunt și în Brăila, Vaslui, Teleorman sau Ialomița. Cel mai bine se câștigă în București, Cluj, Brașov și Sibiu.

Creșterile salariale s-au menținut și în acest an, însă pentru 2025, angajatorii sunt ceva mai prudenți.

Bogdan Badea, specialist platforme de recrutare: ”Multe companii se așteaptă la noi măriri de taxe sau la schimabarea de taxe și practic, așteaptă să se vadă ce se întâmplă dacă se dezvoltă, dacă angajează. S-a vorbit despre impozitarea progresivă - dacă vrei specialiști - vrei un centru pe zona de IT - atunci vorbim de salarii care s-ar incadra într-o cotă progresivă.”

Pe de altă parte, în unele domenii, salariile din țara noastră au ajuns să fie comparabile cu cele câștigate în străinătate.

Dar, per total, mai avem de recuperat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult