Dacă o firmă e jefuită, patronul riscă amendă. Documentul pe care orice societate trebuie să-l aibă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Actul vizat de un expert costă însă de la câteva sute de lei la câteva mii de euro pentru companiile mari. Reprezentanţii IMM-urilor au cerut oficial renunţarea la acest document care ar fi complet inutil potrivit lor.
Magazine, restaurante, cabinete medicale, de avocatură, mici sau mari. Practic, orice firmă din România este obligată să aibă făcut de un expert un plan clar cu modalităţile prin care trebuie să prevină un eventual furt. Se numeşte analiză de risc la securitate fizică şi este obligatorie de la 1 iulie.
De exemplu, un chioşc ar trebui să aibă geamurile securizate, un sistem antiefracţie şi o cameră de supraveghere în zona casei de marcat. În acest caz, o analiză de risc la securitate costa în jur de 400 de lei, dar în general preţurile nu sunt fixe şi pot fi negociate cu experţii.
O astfel de analiză poate costa însă şi câteva de mii de euro, în cazul unei firme mari.
Liviu Rogojinaru: "E un fel de apă de ploaie, pe româneşte, să nu vă supăraţi. Nu are niciun fel de valoare. "
Dragoș Anastasiu, directorul unei rețele de agenții de turism: ”Imaginaţi-vă absurdul situaţiei. Într-un mall, fiecare locaţie trebuie să aibă, deşi mall-ul are pază, securitate, camere de luat vederi, fiecare încăpere a unui mall trebuie să fie analizată la risc. Noi avem în jur de 80 de sedii, agenţii de turism şi aveam o ofertă, la un moment dat, de vreo 45.000 de euro.”
Florin Jianu: ”Noi am cerut abrogarea cu totul a acestei hotărâri de guvern care excede legea, e neconstituţională.”
Acum lipsa documentului poate atrage o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei. Tot legea spune că în caz de furt, expertul care a făcut analiza răspunde.
Reprezentantul unei firme de evaluare: De ce s-a întâmplat, să refacă analiza, are o răspundere. Acum răspunderea nu mai e la client, se schimbă răspunderea, asta e şi avantajul legii. Reporter: Puteţi plăti dumneavoastră pentru pagube? Reprezentantul unei firme de evaluare: Se fac asigurări, da.
Analiza de risc la securitate trebuie refăcută o dată la trei ani, altfel firmele riscă alte amenzi. Au fost şi cazuri în care întreprinzătorii au fost sancţionaţi pentru lipsa documentului chiar în momentul în care au reclamat furturi. De exemplu, proprietarii unui cabinet stomatologic din Bucureşti au fost amendaţi cu 10.000 de lei când au mers la poliţie pentru că un hoţ a intrat în incintă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 05-07-2018 07:17