Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cutremur bugetar. Statul ar putea fi obligat să dea înapoi firmelor 27 de miliarde de lei luați printr-o taxă anulată de CCR

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este cutremur pe piața de energie din România. Curtea Constituțională a decis că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă în urmă cu doi ani, este neconstituțională.

Din acești bani strânși de stat au fost susținute prețurile plafonate din facturile consumatorilor. Acum este posibil ca statul să fie nevoit dea banii înapoi și nici nu mai are sursă de finanțare pentru următoarele luni. Plafoanele stabilite prin lege sunt valabile până în primăvară.

Contribuția declarată neconstituționlă este plătită de producătorii de energie de doi ani.

Practic, dacă un producător de energie a vândut energie peste prețul de 450 sau 400 de lei pe MW/h, pentru că legea a fost modificată în acest timp, a plătit către stat o contribuție, o suprataxă, care a mers către Fondul de Tranziție Energetică. De aici, s-au luat bani pentru a plăti apoi furnizorilor diferențele din facturile românilor dintre prețurile plafonate și cele din piață.

Potrivit Curții Constituționale, contribuția achitată de toți producătorii de energie în ultimii doi ani este neconstituțională, afectează concurența loială și descurajează producția de energie din surse regenerabile.

Cei care au sesizat CCR au fost chiar o parte dintre producătorii de energie eoliană și fotovoltaică.

După publicarea deciziei, statul are 45 de zile la dispoziție să modifice legea și contribuția în forma actuală va dispărea pentru toți producătorii.

Mai grav este că statul ar putea fi obligat să dea banii înapoi reclamanților, spune avocata care i-a reprezentat pe producătorii de energie regenerabilă în acest caz.

Diana Adesman, avocată: „Acești producători care au invocat excepția de neconstituționalitate ar trebui să fie îndreptățiți să obțină restituirea sumelor plătite cu acest titlu. Decizia CCR va fi obligatorie, iar instanțele vor trebui să se raporteze la aspecte pe care le-a reținut Curtea Constituțională.”

Instanțele vor decide și sumele care vor trebui restituite.

Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă: „Din calculele noastre, discutăm de circa 27 de miliarde de lei. Am luat în considerare care sunt sumele plătite și care nu ar fi trebuit plătite, pentru că există posibilitatea ca oricare dintre companiile care au plătit aceste supraimpozite să se îndrepte în instanță și să solicite acei bani.”

În plus, nu se știe încă din ce bani vor fi suportate prețurile plafonate în continuare, valabile până în aprilie anul viitor, potrivit legislației actuale.

Silvia Vlăscean, Asociația Producătorilor de Energie: „Faptul că s-au schimbat de atât de multe ori prevederile acestei legislații, au dus și la multe confuzii, dar și mai multe nemulțumiri după cum vedem.”

Ministerul Energiei a anunțat că va decide care sunt următorii pași după ce Curtea Constituțională va publica și motivarea deciziei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult