Infertilitatea afectează 1 din 5 cupluri. Românii care vor copii apelează în disperare la credite
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar jumătate dintre acestea nu îşi permit să apeleze la tehnici moderne de fertilizare. Avem un program naţional care ajută doar 300-400 de familii, pe an, cu sume care acoperă doar o treime din costul mediu al unei proceduri. În disperare de cauză, cei care vor să devină părinţi iau calea băncilor.
”Am doi copii de 3 ani şi 3 luni. Doi băieţi cucuieți. Noi tot timpul ne amuzăm şi spunem că avem nişte copii foarte scumpi, din toate punctele de vedere.”
Silviana şi soţul ei au cheltuit pe analize şi pe fertilizările în vitro tot ce aveau strâns, apoi au făcut credit la bancă. Nu au primit niciun ajutor de la stat, pentru că ea depăşise deja vârstă maximă, de 35 de ani, impusă în programul naţional.
Silviana Popa: Au fost mulţi bani, ce am făcut am făcut din forțe proprii sau împrumut. Reporter: Din a câta încercare aţi reuşit? Silviana Popa: A treia. Două în ţară şi una afară.
În primele 6 luni ale anului, programul naţional pentru fertilizări în vitro a acceptat dosarele a doar 250 de doritori; fiecare a primit câte 6.200 de lei şi a putut să aleagă una dintre cele 13 clinici din toată ţara incluse în program.
Reporter: Cum este numărul celor care vin către dvs? Marilena Băluță, medic ginecolog/embriolog: Din ce în ce mai mare. Cel mai mare efort pe care îl văd eu este cel financiar. Unii îşi permit să facă fertilizări multiple, alţii se chinuie să facă măcar una. Programul Ministerului Sănătăţii care subvenţionează 1.400 de euro dintr-o singură procedură, sunt nişte bani bineveniţi, dar restul procedurilor sunt suportate de către cuplu.
Adică se scad 6.200 de lei din factura finală, care e de 3-4 ori mai mare.
Potrivit primului studiu pe infertilitate făcut în România, 54% dintre cuplurile care nu au reuşit să aibă un copil pe care naturală nu au în plan să apeleze la o procedură de reproducere asistată. 44% dintre acestea spun că nu îşi permit. Deşi costurile sunt încă mai mici decât în ţările din jur, o fertilizare costă între 3.000 şi 5.000 de euro şi este nevoie, în medie, de două încercări pentru o reuşită.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au transmis că au în plan creşterea numărului de beneficiari şi a sumei decontate, însă depind de bugetul alocat de Ministerul Finanţelor.
Între timp, cei care au domiciliul în Bucureşti mai au o şansă; voucherele în valoare totală de 13.800 de lei, pe care Primăria Capitalei le oferă celor care vor să facă un copil. Din iunie şi până acum, au fost aprobate 730 de dosare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!