Cum vor patronii să-i convingă pe elevii români să nu plece din ţară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Condiţiile de muncă şi salariile sunt de multe ori neatractive, aşa că aleg să plece din ţară. Tocmai de aceea, reprezentanţii a zeci de hoteluri au decis să invite 4000 de tineri să vadă cum se munceşte şi să-i convingă să facă o carieră din asta.
În ultimele 6 luni ale lui 2018, au existat peste 19.000 de posturi disponibile în turism doar pe o platformă de recrutare. Chiar şi aşa se angaja doar o persoană la 19 zile.
Ca să îi convingă pe tineri să urmeze o carieră în turism, peste 4000 de elevi şi studenţi vor fi invitaţi în hoteluri din întreaga ţară. Timp de 2 zile, pe 12 şi 13 aprilie, aceştia vor vedea cu ochii lor ce presupune munca în domeniu. Până acum s-au alăturat acestei campanii 46 de hoteluri din 26 de oraşe.
Călin Ilie, președinte FIHR:" Practică în sistemul de azi e de circa trei saptamâni şi ei în acest timp nu reuşesc să înveţe o meserie în turism şi învăţând în sistem dual perioada de practică e mult mai mai mare şi vor fi mult mai pregătiţi să lucreze în turism."
Pentru ca tinerii să rămână în ţară este însă nevoie şi de schimari legislative, atrag atenţia reprezentanţii din industria hotelieră. Legiferarea bacşişului ar fi una, aşa cum s-a întâmplat deja în mai multe ţări din Europa. Dar trebuie găsită şi o metodă prin care să fie interzisă angajarea zilierilor. Chiar şi aşa, rezultatele ar apărea în doar doi-trei ani şi numai dacă munca în turism ar fi încurajată şi promovată în şcolile de specialitate.
Cristina Ionela Tărteteață, Secretar de Stat în Ministerul Turismului: "Două proiecte pe fonduri europene cu beneficiari din Vrancea şi Braşov, unul se referă la calificare competentă, competitivitate în regiunea sud-est şi celălalt în regiunea centru. "
Florian Lixandru, Secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale: "Dorim să promovăm toate proiectele pe care dumnealor le propun şi care sunt în beneficiul atât al elevilor care studiază în învățământul liceal şi care doresc să urmeze o carieră în turism şi pentru care se pregătesc pentru admiterea la liceu pentru a-i informa."
În România există acum aproximativ 200 de licee cu specializarea turism, în care învaţa peste 33 de mii de elevi. Dacă ei ar alege să profeseze în ţară, lipsa de personal din domeniu ar fi istorie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!