Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum vor arăta monedele euro bulgărești. România habar n-are când va adopta și ea moneda UE FOTO

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lunii februarie, design-ul părţii naţionale a monedelor euro bulgăreşti, a informat marţi Banca Naţională a Bulgariei (BNB) într-un comunicat de presă, transmite BTA.  

Designul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara - pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski - pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar - pe moneda de 2 euro.

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro).

BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explicat Gyurov.

Citește și
Moneda euro face 25 de ani de la lansare. Ce a însemnat pentru statele Uniunii Europene
Moneda euro face 25 de ani de la lansare. Ce a însemnat pentru statele Uniunii Europene

"După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro", a spus Gyurov.

România nu se mai obosește nici măcar să spere la adoptarea monedei euro

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.

La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.

Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult