Planul prin care 6 femei vor primi 15.000 euro. Banii nu trebuie returnați
Your browser doesn't support HTML5 video.
În plus, femeile de afaceri cu experienţa promit să ajute şi cu sfaturi şi conexiuni, pentru a le impulsiona pe cele care nu au curajul să intre în acest domeniu, dominat încă de bărbaţi.
Andreea a lucrat 10 ani la o instituţie publică, dar de un an şi jumătate s-a hotărât să facă din pasiunea ei, fotografia, o afacere. A deschis un studio în Bucureşti şi spune că la început nu i-a fost deloc uşor.
Andreea Grigorescu, fotograf: "Probleme tehnice, probleme de comunicare cu oamenii. Cred că nici eu nu am ştiut foarte bine să intru pe piaţa fiind femeie şi mai puţin tupeistă, să zic aşa, în piaţa asta. Business-ul ăsta e mai mult pentru bărbaţi cumva".
Pentru astfel de afaceri mici, aflate la început de drum, un club de afaceri feminin a lansat un fond de investiţii dedicat femeilor. Fondul va fi alimentat cu 20% din taxele de 1000 de euro plătite anual de membre.
Bianca Tudor, pre;edintele Elite business Women România: "Avem 6 burse de finanţare, de 15.000 de euro fiecare pentru 6 companii înfiinţate de femei sau în care o femeie să fie în acţionariat cu o procent de minim 50%. Vor fi afaceri poate în domenii creative, educaţie, antreprenoriat social, consultanta, cred că domeniile acestea pentru care 15.000 de euro ar face o diferenţa".
Pe lângă bani, femeile de afaceri din club le vor ajuta şi cu sfaturi ori recomandări pe cele fără experienţă. Primul pas este încrederea, spun ele, mai ales că multe tinere nu au curaj să intre în acest domeniu.
Mariana Constantinescu, antreprenor: "Trebuie să înţelegem noi în primul rând că se poate şi că putem încerca, try and error, încerci, greşeşti, o să pierzi, o să câştigi a doua oară, o să înveţi din acele greşeli, dar trebuie să ne asumăm greşelile şi trebuie să ne asumăm că vrem să facem şi că vrem să fim oameni importanţi.
Din totalul de 1.400.000 de asociaţi ai firmelor din România, 37% sunt femei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Totuşi, numărul femeilor care îşi fac curaj să intre în antreprenoriat a crescut în ultimii ani. Chiar şi aşa, stăm bine, în topul ţărilor europene din acest punct de vedere.