Cum evoluează criptomoneda Gypsycoin, lansată de Daniel Cioabă. Obiectivele „regelui rromilor”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cioabă este încântat de evoluția proiectului în primele zile, și spune că doi la sută din câștiguri vor merge către comunitatea rromă. Deocamdată, moneda este tranzacționată pe platforme mai puțin cunoscute.
"Acesta este punctul de pornire, 0.00001 dolari, aici a avut o creștere masivă. La momentul de față sunt undeva la 1.600, 1.600 și ceva de holderi. Oamenii care deja au cumpărat moneda și o țin în portofel", indică Cioabă pe un grafic.
Daniel Cioabă și câțiva parteneri ai săi au garantat - cu 50.000 de euro - lansarea criptomonedei. Investiția totală este însă de 3 ori mai mare. Liderul rromilor, specializat acum în afaceri imobiliare, spune că a învățat despre piața monedelor digitale și este optimist.
Vorbește despre o creștere de 7.700 la sută a Gypsycoinului și speră că tendința se va menține. Dacă moneda va câștiga încrederea investitorilor.
Daniel Cioabă, inițiatorul proiectului: "Am discutat la nivel național deocamdată cu rromi care dețin magazine, care dețin firme și ei o să înceapă să permită cumpărarea cu Gypsycoin, vor accepta ca și metodă de plată".
Ca să aibă succes, proiectul are nevoie de o echipă performantă atât pe partea de management, cât și pe parte tehnică. Specialiștii sunt, deocamdată, rezervați.
George Rotaru: specialist criptomonede: "Poate fi o cumpărare, să zicem, a unui prieten care crede în proiect și cumpără de o sumă foarte mare și atunci e normal că valoarea criptomonedei să crească și de 10 ori, dar este o creștere indusă artificial".
Obiectivul inițial este că Gypsycoinul să ajungă să valoreze un dolar. Liderul rromilor visează că acest proiect să aducă venituri importante comunității sale.
Planul prevede că 2% din banii câștigați să fie folosiți pentru a îmbunătăți educația rromilor și pentru a rezolva măcar o parte dintre problemele sociale ale comunității. 1% vor fi cheltuiți pentru promovare, iar restul de 97% vor rămâne în rulaj.
Proiectul beneficiază de sprijinul „Internațional Români Union”, o organizație cu milioane de membri în 40 de țări.