Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au ajuns ruine parcuri industriale în care s-au investit zeci de milioane de lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși numărul parcurilor industriale din țară crește de la an la an, nu toate investițiile sunt profitabile. În multe locuri din țară platformele în care s-au investit milioane de lei zac nefolosite.

Asta pentru că proiectele au avut din start probleme cu infrastructură ori autoritățile nu au reușit să atragă investitori doar cu chiriile mici, fără alte facilități.

Un parc industrial din Bistrița se întinde pe o suprafață totală de 30 de hectare. Investiția de 6 milioane de euro din bani europeni a fost făcută în 2015 și aici ar fi trebuit să fie deja hale și sedii de firme ale investitorilor. De ani de zile însă câmpul parcelat și dotat cu utilități generează doar cheltuieli la bugetul local.

Călin Stan, viceprimarul orașului Bistrița: "A existat o lipsă de comunicare, o lipsă de promovare a acestui parc industrial și posibilii beneficiari nu sunt informați pe măsură ce beneficii au, ce costuri".

Problemele sunt însă mult mai multe.

Parcelele sunt concesionate cu aproape 3 euro pe metru pătrat/an pe o perioadă de aproape 50 de ani. Dar cei interesați trebuie să-și ridice singuri halele.

Ioan Magda, administrator Parc Industrial Bistrița: "Cea mai mare problema e finanțarea pentru că aici fiind un parc GreenField trebuie să își ia construcțiile de la 0. Ne e totuna cu un parc care are halele construite și le da".

Deși în 2015 responsabilii au promis accesul și la viitoarea șosea de centură Bistrița, nu s-au ținut de cuvânt. Un alt minus pentru investitori.

Viorica Petrina, administrator firmă de construcții: "(Reporter: Care ar fi dezavantajele parcului?) la ora asta distanța".

În următoarea perioadă, aici se va organiza în schimb... un festival de muzică. O soluție de compromis temporară, spun investitorii.

Cristian Munthiu - organizator festival: "Tot timpul m-am gândit că e total neexploatat și e unul dintre spațiile în care poți organiza evenimente mari în Bistrița".

La Călan, în județul Hunedoara, pe ruinele fostului combinat siderurgic "Victoria" a fost construit în urmă cu 5 ani un parc industrial pe 40 de hectare. Suma investită s-a ridicat la 40 de milioane de lei, însă locul a rămas de atunci aproage gol. Deși parcul industrial se află în mijlocul județului și foarte aproape de autostrada A1 investitorii au ocolit zona.

Adrian Iovanescu, primar Călan: "Noi avem ocupat aproximativ 30%. Firme deocamdată, spunem noi, puține la așteptările pe care le avem".

Un investitor din București vrea să ridice un depozit logistic pe 6 hectare. Caută aceste parcuri industriale ca să poată construi rapid fără multă birocrație. S-a lovit însă de multe probleme.

Laurențiu Duică, senior vice-președinte firmă: "Nu sunt situate aceste parcuri în locații de interes major cu conexiune rapidă la un nod rutier, autostradă sau acces facil, în al doilea rând nu au reglementare foarte clar condițiile în care se investește aclo, posibilitatea de a cumpăra terenul după o perioadă de timp".

Și în orașul Hunedoara zace nefolosit un parc industrial pe locul fostului combinat. S-au investit aici 38 de milioane de lei în 49 de parcele dotate cu utilități. Marius Leancă, director Parcul Industrial Hunedoara: "Au fost investitori, dar ei au venit pe un anumit gen de afacere parcuri tematice și fiind un sit construit pe fonduri europene au fost restricționați doar pentru anumite activități".

În România, sunt aproape o sută de parcuri industriale, operaționale sau în curs de amenajare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult