Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au ajuns fermierii să vândă roșiile cu 65 de lei pe kilogram. Daea: „Este un preț extrem de exagerat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un preț de 65 de lei pentru kilogramul de roșii, cum a fost afișat zilele trecute într-o piață din Alba, este exagerat și nepermis - spune ministrul Agriculturii.

Statul ajută producția de tomate, iar calcule făcute chiar de unii fermieri arată că și un preț la jumătate din această sumă este mare. Costul producerii unui kilogram de roșii în solariile din țară, incluse în Programul „Tomata”, ar fi de 12 lei - apropiat de cel al tomatelor din import.

În Scărișoara - Olt, Andreea Domnicu are roșii în solarii întinse pe mai multe hectare. Este unul dintre cei mai mari legumicultori din zonă. Tomatele ei ajung în piețele din București și alte câteva județe. Andreea Domnicu, fermier: „De la noi au plecat de la prețul de 35 lei pe kilogram, în regim angro”.

Am încercat să aflăm cum ajung fermierii la acest preț și ce îl justifică. Calcule face - cu pixul, pe hartie - Cătălin Dragu, și el proprietar de solarii pline cu roșii.

Cătălin Dragu, fermier: „Păi, la răsaduri ajung la 4.000 de lei. La combustibil, la fel. Pe 10 ari - undeva la 50-60 de mii de lei, la gunoi de grajd că luăm mai ieftin, câteodată mai scump, dar undeva la două mii, două mii și ceva. Si curentul, norocul nostru este că mai avem și panouri solare și ne mai economisim din costuri”.

Citește și
organe
Incursiune în piața clandestină de organe din România. „Vând rinichi grupa A3 vârsta 24 ani, preț 90.000 euro”

La aceste cheltuieli se mai adăugă cele cu folia folosită pentru construcția solariilor, cu îngrășămintele și cu mâna de lucru.

Însumate, costurile pentru un solar, întins pe o suprafată de o mie de metri pătrati, ajung la o sută de mii de lei.

Producția pe care o dă o astfel de incintă este cuprinsă între 7 și 10 tone de roșii.

Dacă din cei o sută de mii de lei scădem subvenția de 3.000 de euro acordată prin Programul „Tomata” - adică aproximativ 15.000 mii de lei - și împărțim suma la cea mai mică recoltă care ar putea fi obținută - rezultă un preț de producție de 12 de lei pentru kilogramul de roșii.

Pentru fermieri diferența până la prețul cu care vând însemnă profit. Andreea Domnicu din Scărișoara, Olt, este conștientă că nu va putea vinde multă vreme kilogramul de roșii cu 35 de lei.

Andreea Domnicu, fermier: „Noi sperăm ca prețul sa se mențină. Posibil să și scadă că vor ieși mult mai mulți pe piața, mult mai mulți legumicultori”.

La prețul pe care îl cer fermierii se adăugă taxa pusă de intermediarii care le iau marfa și o duc în piețe. Așa se ajunge ca românilor să le fie cerute prețuri uneori exagerate.

„65 de lei kilogramul nu este exagerat, ci extrem de exagerat și de nepermis în țară” - a spus ministrul Agriculturii la un post de televiziune.

Și tot el a continuat: „Unii își iau pentru că sunt trufandale. Nu va fi prețul acesta când va începe producția”.

Dragoș Delea, fermier: „Când voi ieși eu pe piață, undeva în 15 iunie, cred că prețul la roșii roze va fi în jur de 15-20 de lei. 15 ar fi un preț bun”.

Nicușor Ducă, fermier: „Banii mulți îi fac samsarii. În 3 zile fac cât facem noi în 6 luni”.

Anul acesta, peste 22 de mii de fermieri s-au înscris în programul Tomata - prin care Ministerul Agriculturii încurajează cu bani producția de roșii în solarii și sere. Sunt cu 20 la sută mai mulți decât anul trecut.

Prin acordarea subvenției statul încearcă și să țină prețul roșiilor autohtone cât aproape de cel al tomatelor din import - care se vând și cu 10 lei kilogramul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult