Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

Your browser doesn't support HTML5 video.

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Politicienii vor ca vechimea și valoarea contribuției la sistemul public să conteze mai mult, iar cei care depășesc 25 de ani vechime să primească bonusuri.

Proiectul care ar trebui să reformeze sistemul pensiilor publice este în lucru la Ministerul Muncii. Conține în acest moment trei variante noi ale formulei de calcul a tuturor pensiilor.

Prima variantă este cea mai apropiată de cerințele Comisiei Europene și se bazează pe o formulă în care contează vechimea și sumele cu care fiecare român a contribuit la bugetul de stat. Angajații care depășesc perioada minimă de contributivitate ar putea primi anual bonusuri. De exemplu, cei care au peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie.

Varianta 1 a formulei de calcul a pensiei

Citește și
pensii
Când vor ajunge ajutoarele speciale pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Sumele pe care le vor primi

- Valoarea punctului de referință (71 de lei) și se are în vedere contribuția la sistemul de asigurări sociale și vechimea realizată efectiv în muncă

- Peste stagiul de cotizare de 25 de ani se adaugă: 0,25 sau 0,50 puncte vechime/fiecare an în primii cinci ani, 25- 36 de ani vechime, 0,50 sau 0,75 pentru următorii ani și 36 de ani vechime - se atribuie câte un punct în fiecare an.

Această formulă, se arată în documentul aflat în lucru, este necesară ”mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani și au în acest moment indemnizația minimă socială”.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Avem două cerințe în acest jalon, fundamentale - referitor la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, respectiv pensiile mici să le aducem și să le corectăm la o valoare cât mai apropiată la condițiile de viață și o a doua - reașezarea pensiilor din sistemului public de pensii, cele două duc la o creștere a pensiilor”.

Varianta doi de calcul a pensiei este cea care se aplică în prezent. Cetățeanul este la mâna Guvernului, care va stabili valoarea punctului de referință după care se calculează pensiile.

Varianta 2 a formulei de calcul a pensiei - Valorea punctului de referință 71 de lei x Numărul de puncte realizate.

A treia formulă ține seama de vechimea și de contribuțiile pensionarilor, dar și de un indice variabil, influențat de mersul economiei. Punctul de pensie va fi procent din salariul mediu brut.

Varianta 3 a formulei de calcul a pensiei

- Numărul de puncte obținute în baza contributivității, vechimea efectivă.

- Peste stagiul de cotizare de 25 de ani se adaugă: 0,25 sau 0,50 puncte vechime în primii cinci ani, 0,50 sau 0,75 pentru următorii ani.

Impactul financiar al noii legi este estimat la 16 miliarde de lei, iar acești bani se adaugă celor 113 miliarde de lei cât ne costă acum pensiile.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: „Sistemul public de pensii de acum e nesustenabil pe termen mediu. Cei care intră nou în sistem pentru a finanța pensiile actuale sunt mai puțini decât cei care ies - pensionarii, deci avem un număr mai mare de pensionari decât contributorii noi”.

În text, Ministerul Muncii își asumă ca pensiile să fie indexate anual, în luna martie, cu rata inflației. Noul proiect al legii pensiilor se află în lucru la Ministerul Muncii de mai bine de un an, deși reforma pensiilor este condiția fără de care nu primim banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult