Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Băncile din România au prea mulți bani și nu au cui să îi dea. Ofertele cu care vor să atragă clienți

Your browser doesn't support HTML5 video.

După creșterile record din ultimii ani, creditele în lei pentru locuințe încep să se ieftinească serios. Băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe, în ultimii ani sub 5%, adică mai puțin decât indicii ROBOR sau IRCC.

Vor să atragă clienții, spun specialiștii, dar așteaptă și scăderi mai mari de dobânzi în următoarea perioadă. Creditele în euro rămân deocamdată la fel de scumpe.

Anticipând reduceri ale dobânzii cheie, băncile vin cu oferte tot mai bune pentru credite ipotecare în lei.

Irina Chițu, analist: „Sunt foarte mulți bani în bănci, este lichiditate foarte mare, și băncile nu au mai avut cui să dea credite din cauza dobânzilor mari.”

Sunt mai multe bănci pe piaţă care oferă credite cu dobânda fixă pentru primii trei sau primii cinci ani, de aproximativ 4,9%.

Citește și
Florin Citu
Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate

Pentru un credit de 250.000 de lei, rata lunară ar fi în jur 1.300 lei, cu aproximativ 140 de lei mai puţin decât anul trecut și mai mult față de acum doi ani, când oricum doar o bancă avea dobânda mai mică de 6%, conform calculelor finzoom.ro.

La creditele în euro, însă, dobânzile sunt mai mari, pentru că și marja fixă a băncii e mai mare, deși Banca Centrală Europeană a dat un semnal clar și a anunțat deja o reducere de 0,25%.

Christian Năsulea, profesor de economie la ASE: „Fiind în afara zonei euro, există în continuare niște costuri administrative suplimentare, care apar în momentul în care lucrăm cu o monedă care nu este moneda noastră națională”.

Numărul celor care au credite în euro este mic însă, pentru că de mulți ani clienții sunt încurajați să ia credite în monedă în care câștigă bani. Pe de altă parte, analiștii se aşteaptă ca și Banca Națională a României să reducă dobânda cheie, dar treptat.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult