Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Programul Junior Centenar. Conturile de economii ale copiilor, deschise automat de statul român, stau nefolosite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși, din 2019, statul român deschide pe numele fiecărui copil un cont de economii, unde părinții pot depune bani și primi dobânda, prea puțini o fac. Doar 2%, dintre conturile deschise au fost, până acum, alimentate.

La fiecare 1200 de lei depuși de părinți, rude sau cunoștințe ale copilului, statul oferă alți 600 de lei. Banii pot fi scoși numai de titular, la majorat.

De când cei doi copii erau mici, Anca și soțul ei au deschis câte un cont de economii pentru fiecare, unde le intră lunar alocația și depun banii primiți de ziua lor. Investiția aleasă de ei e un produs de economisire cu asigurare de viață, primesc dobânda și va putea fi folosită de copii după ce împlinesc 18 ani.

Anca Nealcoș, mamă: "Ni s-a părut cel mai ușor așa. Cred că niciodată nu am considerat că a ține banii la saltea e o variantă bună."

Și această mamă a decis cu soțul ei că 10% din salariu să îi depună în contul de economii de la o bancă, deschis pe numele fiicei.

Citește și
bani
Românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, începând de miercuri. Valoarea dobânzilor anuale

Alexandra Lazăr, mamă: “Motivul este în primul rând siguranța, să avem ceva pus de o parte, pentru ce o fi, studii sau ce va avea ea."

Puțini părinți știu, însă, că și statul pune la dispoziție programul guvernamental de economisire pentru cei mici - Junior Centenar. Contul este deschis automat pe numele tuturor copiilor, care pot ridica suma la 18 ani.

Aproape 5 milioane de copii au în acest moment un cont deschis la Trezorerie, unde oricine le cunoaște datele personale poate depune bani - nu numai părinții. Dacă în cont sunt depuși cel puțin 1200 de lei anual, statul mai adaugă 600 de lei.

În plus, pentru suma depusă de părinți se oferă o dobândă de 3 la sută, iar veniturile nu sunt impozitate. Până acum, însă, numai 2,6% din conturi au fost alimentate - adică puțin peste 100.000.

Antonina Sociu, director Direcția Economică din Comisia Națională de Strategie și Prognoză: "Probabil, termenul destul de mare din momentul depunerii până în momentul încasării îi face pe anumiți oameni să fie sceptici în a accesa acest program."

La bănci există mai multe produse la dispoziția părinților: conturi de economii cu dobânzi mai mici sau depozite unde dobânzile pot ajunge în această perioadă și la 6-7 la sută. Sau conturi dedicate copiilor, fără comisioane.

Alina Florentina Ene, responsabilul unei unități bancare: ”Pe lângă suma pe care o depune părintele, va avea și o dobândă la ei. Nu știm ce dobândă vom avea? Garantat este de 2 la sută. Poate fi și mai mult."

Diferența dintre majoritatea produselor de la bancă și programul statului e că părinții au control asupra conturilor din bancă.

Florina Popîrțac, economist: "Riscul de devalorizare al monedei îl avem, atât la bănci, cât și la produsul oferit de către stat."

Adina Drăgan, expert contabil: ”Cu siguranță, în 18 ani banii vor valora doar câteva salarii minime."

Sunt părinți care economisesc inclusiv în obligațiuni sau titluri de stat, la care dobânda este fixă, de 7-8 la sută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult