Consiliul Concurenței continuă controalele la principalele bănci din România în cazul „blatului” pe ROBOR
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este analizat în special felul în care este calculat indicele ROBOR și sunt vizate zece bănci. Consiliul Concurenței s-a sesizat, spune șeful instituției, după ce ratele la creditele vechi au explodat.
De două zile, cei de la Consiliul Concurenței sunt în inspecție la principalele zece bănci din România care participă la calculul ROBOR, indicele în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor în lei de dinainte de 2019.
Șeful BNR: Băncile au sărit calul cu ROBOR-ulBogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Noi nu investigăm creșterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva pe acest climat, unde era normal să aibă loc o creștere a dobânzilor, nu există și înțelegeri între actorii de pe piață care să facă această creștere mai mare decât ar fi ea justificată. Au fost informații în piață, dar în esență e o autosesizare, deci pe bază de analiză proprie. Momentan, Consiliul Concurenței nu a anunțat și perioada pe care o vizează. Însă, un semnal a fost dat de guvernatorul Băncii Naționale anul acesta, în august, când a declarat, cităm, că „băncile au sărit calul cu ROBOR-ul”.
Guvernatorul menționa atunci că, în general, indicele ROBOR stă destul de aproape de dobânda cheie. Diferența era, anul trecut, undeva sub 1%. Însă, de anul acesta, a început să crească pe fondul inflației ridicate.
ROBOR s-a îndepărat tot mai mult de dobânda cheie și iată că acum avem o diferență de aproximativ 2%.
Totuși, în regiune, indicii similari cu ROBOR au rămas aproape de dobânzile cheie din țările respective. În Polonia, diferența e de 0,76%, iar în Cehia, doar 0,3%.
De altfel, cu excepția Ungariei, unde BUBOR a ajuns la 16%, dobânzile interbancare similare cu ROBOR la trei luni din Cehia și Polonia sunt mai mici decât la noi.
„Creșteri ale ratelor dobânzilor sunt nu doar în România, ci la nivel global", precizează Asociația Română a Băncilor, care menționează însă că piața banilor este una liberă, care cuprinde atât condițiile din piață, cât și prognozele pentru viitor ale jucătorilor.
Dobânzile pot crește atunci când băncile se așteaptă la inflație ridicată și la deteriorarea situației economiceDragoș Cabat, analist economic: „Băncile au două mecanisme. Fie să nu mai dea credite deloc sau să înăsprească condițiile de creditare foarte mult, iar al doilea mecanism este să majoreze dobânzile la credite pentru a avea această marjă, această primă de risc mai ridicată din care să acopere și nivelul mai ridicat de credite neperformante. Înainte de o recesiune băncile tind să majoreze dobânzile mai repede”.
Totuși, o înțelegere între bănci ar însemna încălcarea legii. Consiliul Concurenței a anunțat că investigația e una complicată și ar putea dura doi ani.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: banca , consiliul concurentei , robor la 3 luni , blat
Dată publicare: 02-11-2022 19:56