Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Europeană îi permite Romaniei să oprească importurile de cereale din Ucraina până în iunie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană îi permite Romaniei să oprească importurile de cereale din Ucraina până la începutul lunii iunie. Pe listă a fost adaugat și uleiul de floare-soarelui.

În plus, Comisia Europeană le acordă 100 de milioane de euro fermierilor din cinci țări, printre care și România, care au ridicat această problemă. Pe de altă parte, va fi permis tranzitul cerealelor ucrainene, însă în condiții stricte.

România poate refuza uleiul de floarea-soarelui și patru tipuri de cereale și semințe din Ucraina, anunță ministrul Agriculturii. Comisarii europeni au ajuns la concluzia că stoparea importurilor este cea mai bună variantă pentru a-i proteja pe fermierii afectați, însă le-a cerut celorlate patru state - Ungaria, Polonia, Bulgaria si Slovacia - care au oprit deja aceste importuri pe cont proppriu, să renunțe la aceste decizii. Pentru că România este singurul stat care a așteptat avizul Comisiei fără să ia măsuri pripite, comisarii ne garantează protecția.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „De luni sigilăm toate TIR-urile, CFR și barje. Comisia a stabilit așa. Se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floare-soarelui, la rapiță și la uleiul de floarea-soarelui. Asta a fost comunicarea făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene și va primi suma convenită”.

Cât despre alte produse alimentare ucrainene, precum făina, zahărul, lactatele ori mierea, oficialii nu s-au pronunțat, deși fermierii care le produc spun că înregistrează pierderi pentru că nu pot concura cu alimentele ieftine din Ucraina.

Citește și
Cereale Ucraina
Primele măsuri oficiale anunțate de România în scandalul cerealelor din Ucraina

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Au fost introduse și aceste produse. Produse care se află într-o situație nu atât de acută ca celelalte cinci de care am vorbit. Și a spus așa, Comisia. Rămânem, analizăm și aceste produse și introducem măsuri de anchetă”.

Totodată, Comisia a stabilit un nou fond de ajutor, de 100 de milioane de euro, pentru țările afectate. Nu se știe deocamdată ce sumă va reveni României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult