Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Europeană: ''Așteptăm de la România un buget robust pe 2021''

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană este cu ochii pe noi. ''Așteptăm de la România un buget robust pe 2021'', a scris joi vice-preşedintele Comisiei Europene, după o discuţie cu ministrul nostru de finanţe.

Mesajul de la Bruxelles este clar. România trebuie să fie foarte atentă la cheltuieli după ce în 2020 am avut un gol bugetar uriaş. Bruxelles-ul atrage însă atenţia că ţara noastră trebuie să asigure toate resursele pentru lupta împotriva pandemiei, dar şi pentru refacerea economiei.

"Aşteptăm un buget robust pe 2021'' - a scris joi pe Twitter vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, după o primă discuţie telefonică cu ministrul român de Finanţe Alexandru Nazare.

La rândul lui, oficialul român a anunţat că ''promovarea investițiilor rămâne prioritară, la fel şi folosirea fondurilor europene'' şi că l-a asigurat pe şeful din Comisia Europeană că va monitoriza proiectele care stau pe loc.

Discuţia dintre cei doi vine la o săptămână după ce, într-o scrisoare trimisă de oficialii europeni ministrului nostru, Bruxelles-ul solicita autorităţilor de la Bucureşti să ia măsuri pentru ca datoria publică să nu scape de sub control.

Citește și
coronavirus
Aproape 18.000 de români, vaccinați anti-COVID în ultimele 24 de ore. Câți au suferit reacții adverse

Fără măsuri de corecţie, spun specialiştii Comisiei Europene, România ar ajunge peste şapte ani la o datorie publică de 100% din tot ceea ce produce economia noastră într-un an.

Deja situaţia e gravă, în 2020 România a cheltuit cu 96 de miliarde de lei mai mult decât a încasat din impozite şi taxe. Au fost mărite constant sumele pentru sănătate, în vreme ce veniturile au fost reduse de restricţiile din economie şi de păsuirile de taxe.

Aşa s-a ajuns la un deficitul bugetar de 9% din produsul intern brut, adică de trei ori pragul maxim acceptat de Comisia Europeană. Nici în 2021, nu vom sta foarte bine - Guvernul estimează un deficit de 7%. Abia pentru 2024, prevede o revenire sub pragul de 3%, acceptat de Comisia Europeană.

Pentru depăşirea acestei limite, Comisia Europeană ar putea oricând impune sancţiuni României, iar primăvara urmează ca ţara noastră să fie evaluată din nou.

Adrian Codirlasu, Vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiari: ”Vor trebui să fie făcuţi pași pentru a aduce deficitul bugetar sub control, pentru a arăta un trend descendent. Guvernul va veni în continuare cu programe de ajutor al economiei, însă vor fi mult mai punctuale şi mult mai ţintite, exact pentru categoriile de categorii sau companii puternic afectate de această criză a coronavirusului''.

Între timp, fostul ministru al Finanţelor, actualul premier Florin Cîțu, cere miniştrilor să facă o evaluare a tuturor măsurilor aflate în vigoare care presupun bani de la buget şi să facă o prioritizare a cheltuielilor.

Florin Cîțu, Premier: ''Vrem să facem o reformă, banul public nu o să mai fie cheltuit aiurea''.

Pentru a reveni pe făgaşul normal, Guvernul a luat deja primele măsuri. A plafonat salariile bugetarilor, indemnizaţiile pentru demnitari, dar şi pensiile speciale. Pe de altă parte, trebuie să se asigure că are bani pentru creşterea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii. Asta în vreme ce s-a angajat să continue să dea ajutoare firmelor afectate de pandemie, inclusiv să continue să le păsuiască încă 3 luni de la plata unor taxe, ceea ce va duce la venituri mai mici la buget, cel puţin o vreme.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult