Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Europeană a propus un plan prin care să nu mai fie dependentă de gazele ruseşti până în 2030

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce președintele Statelor Unite a anunțat oprirea importurilor din Rusia, şi Marea Britanie, dar și Uniunea Europeană, s-au alăturat cu restricții.

Comisia Europeană a propus un plan prin care să nu mai fie dependentă de gazele ruseşti, până în 2030, și să reducă importurile cu o treime chiar de anul acesta.

Și România caută soluții pentru a produce mai multă energie, în țară.

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite și a anunțat de asemenea că va opri importurile de petrol anul acesta. Însă treptat.

„Asta le va da oamenilor timp să se adapteze la noua situație. Vrem să vedem eliminarea importurilor de petrol rusesc în cursul anului 2022. Dacă am anunțat oprirea imediată, ar fi avut un impact serios asupra prețurilor”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială din Marea Britanie.

Și Uniunea Europeană pregătește un plan pentru a asigura independența Europei de combustibili fosili din Rusia, începând cu gazul. O va face însă până în 2030. Anul acesta, cererea statelor membre de gaz rusesc ar urma să se reducă. Inițial cu două treimi. Liderii europeni vor stabili măsurile în această săptămână. Accentul va fi pus pe încurajarea energiei verzi.

Citește și
Blinken: Putin a respins toate variantele de dezescaladare a situației și a intensificat în schimb atacul împotriva Ucrainei
Blinken: Putin a respins toate variantele de dezescaladare a situației și a intensificat în schimb atacul împotriva Ucrainei

„Energia regenerabilă ne dă libertatea să alegem surse de energie curate, ieftine, de încredere şi ale noastre. În loc să finanțeze industria combustibililor fosili în altă parte, creează locuri de muncă aici”, a explicat vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

„Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat premierul Olandei.

„Cer totodată ca toată lumea să facă un efort individual pentru a reduce consumul de gaz, la fel cum reducem consumul de apă atunci când este secetă şi la fel ca atunci când ne punem o mască pentru a combate un virus”, a transmis Josep Borrell.

Și România caută soluții alternative. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu o companie americană, dornică să investească în țara noastră și să dezvolte capabilități modulare de producere a energiei nucleare. În plus, guvernul vrea să finalizeze construcția mai multor hidrocentrale mici și mari, prin care să producem mai multă energie.

„În acest an, la Complexul Energetic Oltenia, există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugam încă 300 de megawatti, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiției de la iernut, până la finele anului, să avem cel puțin 200 de megawatti în plus”, a transmis Nicolae Ciucă.

După ani de tergiversări, liderii coaliției spun că în cel mult două săptămâni va fi adoptată și legea offshore, care va permite exploatarile de gaz în Marea Neagră. Ar putea dura ani însă până când gazul să ajungă în rețea.

„Pentru un proiect de o asemenea mărime extragerea gazelor durează cam 4 ani. Deci vorbim de sfârșitul lui 2026, începutul lui 2027 pentru primul gaz extras”, a transmis CEO PMV Petrom.

Despre investiția din Marea Neagră și despre independența și securitatea energetică a României puteți afla mai multe din episoadele următoare "România, te iubesc!".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult