Cele mai căutate joburi în timpul pandemiei. Companiile din România fac angajări online
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt căutați, în special, pasionații de tehnologie, programatorii dar și specialiștii în servicii financiare. București a fost clasat, de curând, pe primul loc într-un top al celor mai potrivite orașe din lume pentru lucrul de acasă.
Adina s-a angajat pe 1 aprilie la o companie specializată în programare. Nu și-a cunoscut până acum colegii pentru că lucrează de acasă. Spune că interviul online a decurs mai bine decât s-a așteptat.
Adina Căciulatu, marketing manager "Codecool": "Colegii i-am cunoscut online. Avem în fiecare zi video conferințe, în care discutăm, rezolvăm lucrurile așa cum facem și în viața reală, în offline. Cred că o să fie foarte interesant în momentul în care o să ne vedem la birou. Atunci o să avem prima interacțiune reală. Încă facem angajări. Chiar acum căutăm mentori IT part time și full time".
O companie de software a căutat intens noi angajaţi în ultimele zile. Monica a susținut zeci de interviuri online cu posibili candidaţi.
Mădălina Teodorescu, director HR "2Checkout": Am angajat oameni de costumer service, programatori, ingineri de testare, oameni de vânzări, manageri. O varietate destul de largă de poziții. Reporter: Și cum au fost primiți colegii cei noi? S-au cunoscut cu ceilalți? Mădălina Teodorescu, director HR "2Checkout": Da, procesul de angajare a fost mutat online, dar trebuie să ajungă măcar odată la sediu pentru a își lua echipamentul necesar, laptop, căști.
În România se fac recrutări inclusiv pentru companii internaționale de IT, care au nevoie de oameni care pot lucra de acasă.
Mai ales pentru că Bucureștiul a fost plasat pe primul loc într-un top internațional al celor mai potrivite orașe din lume pentru munca de acasă. După Capitala noastră apar orașe ca Houston, Las Vegas, Atlanta, Budapesta, San Francisco, Los Angeles sau Kiev. Publicația din Marea Britanie, care a făcut acest studiu, a ținut cont de numărul de job-uri care pot fi făcute de acasă, viteza internetului, costurile de amenajare a unui birou și serviciile de livrări disponibile în fiecare oraș.
Oana Ciornei, specialist HR: Te ajută foarte mult la interviurile pe Zoom faptul că ești mult mai concentrat la expresia feței. Fiind fața în față câteodată pierzi foarte multe lucruri, dar în online lucrurile astea se văd foarte bine. E adevărat că pierzi din expresivitate, dar e un lucru semnalat și de ce care au făcut studii în sensul ăsta./ Lucrul de acasă nu înseamnă #StauAcasă însemnă #LucrezdeAcasă.
Potrivit celei mai mari platforme de recrutări online din România, numărul oamenilor care au acum nevoie de un loc de muncă a crescut, la fel și numărul celor care aplică acum pentru un job. Companiile se așteaptă ca odată cu relaxarea măsurilor de distanțarea socială, oamenii să revină treptat la activitățile lor de zi cu zi, iar pentru asta este nevoie de personal în toate domeniile. Sunt, însă, și firme care iau în calcul varianta să renunțe la un sediu fizic și să își mute activitatea online.