Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atunci când gerul cuprinde Delta Dunării, iar canalele se transformă în patinoare, zeci de localnici îndură frigul năpraznic, pentru a colecta stuf, una dintre cele mai ieftine soluții pentru acoperișuri durabile și ecologice.

Din păcate, la noi, doar unele pensiuni din rezervația naturală mai folosesc acest material termo-izolant. Astfel, 90% din producția de stuf ajunge în Olanda, Germania, și Franța, dar și pe plajele însorite ale Spaniei.

Deși sunt minus 10 grade, pe canalele înghețate ale Deltei vezi localnici echipați cu tarpane, ustensile speciale sub formă de seceri, cu ajutorul cărora taie plantele uscate. Oamenii îndură frigul, pentru că este singura perioada în care pot recolta stuful.

Ion Bucur, șef serviciu Rezervația Biosferei Delta Dunării: "Când stuful ajunge la maturitate, se intervine, se taie pentru ecologizare. Dacă putrezește și ajunge în apă generează o serie de organisme, care contribuie la înmulțirea algelor, ceea ce duce la moartea peștilor."

România a început să exploateze stuful din Delta Dunării în 1960, iar 90% din suprafață era recoltată. 59 de ani mai târziu, tăiem numai 5%, deși resursa este gratuită și are mare căutare în straintate.

Citește și
sacali
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă

De altfel, aproape toată producția ia calea exportului. Străinii dau pentru o tonă de stuf neprelucrat între 40 și 45 de euro. Rogojinile frumos lucrate ajung printre altele pe plajele însorite, dar și în livezile de măslin sau portocali din Spania, pentru a menține umiditatea solului.

Valentin Teodorov, administrator firmă: "Mare parte a stufului îl dăm în Olanda și Germania, pentru acoperit de case, pensiuni."

Și câteva pensiuni de la noi folosesc această minunată resursă. Este un ieftin și durabil. Vara menține răcoarea, iar iarna temperatura din interiorul casei va fi constantă.

Ștefan Constantin, proprietar pensiune agroturistică: "Nici o altă învelitoare nu se apropie de performanțele stufului. Presupune și economii, nu mai e nevoie de cheltuieli, să încălzești casa iarnă și să o răcești vara. Poate dura chiar mai mult de 50 de ani. Casa din spatele meu are 110 ani, când i-am schimbat acoperișul vechiul acoperiș era impermeabil în peste 95 la sută din suprafață."

Potrivit constructorilor, un acoperiș din stuf poate dura între 40 și 50 de ani. Un metru pătrat costă 25 euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult