Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce venituri sunt luate în calcul la „mica recalculare” a pensiilor. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primele, sporurile, orele suplimentare sau cel de-al 13-lea salariu vor fi luate în considerare la calculul pensiei.  

După recalcularea promisă în septembrie, autoritățile spun că vor analiza din nou, dosarele celor care au avut, și venituri nepermanente. În etapa a doua, sunt vizați pensionarii care au lucrat în industrie, minerit, și în sistemul public.

Cu dosarele pline de adeverințe de la foștii angajatori, pensionarii se înghesuie zilele acestea la ghișee că să își completeze dosarul.

Pensionar: „Le-am depus în 2007, vechime, sporuri și mi-a refuzat, acum le aduc înapoi poate ne mai aduc ceva”.

În etapa a doua a recalculării, potrivit legii, autoritățile vor lua în calculul pensiei și sporurile nepermanente, primele, diferite premii, al 13-lea salariu, orele suplimentare sau acordul global.

Citește și
politist
Un polițist de 25 de ani a cerut să iasă la pensie după 5 ani de muncă. Ar urma să primească 3.000 de lei pe lună

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP): „Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare de la 1 septembrie de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri. Acordul global s-a dat în general în industrie, unde se puneau un plan și dacă era realizat era mai mare decât cel din cartea de muncă.”

Responsabilii de la Casa de Pensii vorbesc de un număr mai mic de pensionari care vor avea dosarele recalculate din oficiu, iar conform acestora pensiile vor crește doar cu câteva procente. Sunt vizați cei care au lucrat în industrie, minerit sau sistemul public, cum sunt profesorii plătiți cu ora. Potrivit legii, angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de adeverințe, iar în cazurile în care firma a falimentat, documentele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Pensionar: „Le-am primit de la o firmă care are arhivele”.

Reporter: „Ați plătit mult?”

Pensionar: „3.000 de lei. Destul de mult. Da, o pensie , o pensie”.

Reporter: „Ce ați luat de acolo?”

Pensionar: „Tot ce am avut pe statul de plată: ore suplimentare, primele care au fost, sporuri de vechime, spor de toxicitate, spor care a fost pentru câtiva ani”.

Tarifele percepute de firmele de arhivare sunt reglementate prin ordin dat de Președintele Casei de Pensii.De exemplu, pentru o adeverință care să ateste sporurile realizate într-un an, tariful este de 60 de lei.

Înainte să plățiți bani unei firme de arhivare, întrebați la casele de pensii ce documente sunt necesare pentru dosarul de pensionare. Specialiștii spun că adeverința care atestă veniturile acumulate de-a lungul carierei ajută doar pensionarii care nu au dat statul român în judecată pentru că au primti bani mai puțini la pensie. Cei care au câștigat în instanță, au deja o pensie unde au fost calculate toate sporurile și bonusurile primite de-a lungul vieții.

Bărbat: „Nu am adeverință de la angajator, angajatorul a plecat din România, nu mai există nicio firmă, eu am statele de plată, după cartea de muncă e vorba de anul 2000-2001”.

Pe lângă costurile mari, multe dintre documente sunt deteriorate ori dosarele sunt incomplete. În lipsa unei arhive electronice, oficialii Casei de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților abia din aprilie 2001.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult