Preoții, ajutați de protestele profesorilor să aibă salarii mai mari. Cât câștigă acum Patriarhul BOR
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Așteptam un răspuns de la autoritățile competente daca este aplicabilă creșterea”, spun reprezentanții Patriarhiei.
Guvernanții anunță că știau că lefurile celor două categorii sunt corelate și, în consecință, vor crește în același timp.
Ce salarii au preoțiiÎn acest moment, legea personalului clerical prevede că salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la până peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și de vechimea acestora. Lefurile sunt calculate astfel încât să reprezinte 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice. Așadar, majorarea salariilor pentru profesori atrage după sine și creșterea salariilor preoților.
Salariile preoțiilor în funcție de vechime și de studii
· Preot gradul I cu studii superioare - 3.040 de lei
· Preot debutant cu studii superioare - 2.261 de lei
· Preot debutant cu studii medii - 1.144 de lei
· Număr total de posturi pentru care se asigură finanțarea: 15.272
sursa: Lege 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
Surse politice susțin că în negocierele pe care sindicatele din învățământ le-au avut cu politicienii nu s-a discutat niciodată de salariile preoților.
Însă din moment ce această categorie este inclusă în anexa din legea salarizării profesorilor, majorarea se produce automat - susțin surse guvernamentale.
„Așteptăm un răspuns de la autoritățile competente dacă este aplicabilă creșterea și în cazul sprijinului la salarizare pentru personalul clerical", este răspunsul Patriarhiei.
Paul Stănescu, secretar general PSD: „Întâi să vedem care este impactul bugetar. Rămâne posibil sigur orice rămâne posibil și preoții să știți că au salarii mici. Cred că un perot în afară are în jur de 200 de euro salariu și trebuie văzut și acest aspect. Sigur că trebuie luată o decizie ca să aibă un anumit standard de viață și preoții care trăiesc afară și în interior”.
Opoziția este de părere că legea nu ar trebui să asocieze cele două profesiiÎn acest moment, sunt aproximativ 14.000 de clerici ai bisericii ortodoxe. Opoziția este de părere că legea nu ar trebui să asocieze cele două profesii.
Cristian Sediler, deputat USR: „Fie construiești toată legea luând ca reper președintele României sau un profesor debutant sau o asistentă și salariile celorlați să depindă de salariul acelei funcții, fie nu legi deloc”.
Șefii Bisericii Ortodoxe Române sunt asimilați funcțiilor de demnitate publică. Așa se face că Patriarhul BOR câștigă cât președintele Camerei Deputaților sau al Senatului, arhiepiscopii câștigă cât un ministru, iar cei care au un rang inferior pot ajunge la salariul unui deputat sau senator care nu are funcție în Parlament.
Pentru a plăti salariile preoților, în acest an au fost alocați de la bugetul de stat peste 817 milioane de lei, iar personalul neclerical a costat aproape 10 milioane de lei.