Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce creșteri de taxe ar putea urma în 2025. Lista măsurilor discutate de Guvern cu Banca Mondială și Comisia Europeană

În ciuda efectelor resimțite de largi categorii sociale și profesionale, „ordonanța trenuleț” asigură doar un sfert din veniturile suplimentare de care are nevoie bugetul României. În aceste condiții, ar putea urma noi creșteri de taxe.

Estimările specialiștilor indică faptul că măsurile anunțate de guvernanți, printre care se numără eliminarea unor facilități fiscal sau reducerea pragului pentru microîntreprinderi, ar aduce 6,3 miliarde de lei în plus la buget. Asta în condițiile în care pentru reducerea deficitului ar fi nevoie de 26,2 miliarde de lei doar în 2025, notează Profit.ro.

Posibilele surse din care ar putea fi asigurată diferența ar fi fost discutate cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială înainte ca „ordonanța trenuleț” să fie adoptată.

Astfel, pe listă s-ar putea afla creșterea de la 10 la 12% a impozitului pe venit, a celui pe profit la 19%, asta în timp ce TVA-ul ar putea ajunge la 21%. Excepție de la această creștere ar putea fi medicamentele și alimentele.

De asemenea, ar putea urma și schimbare a impozitării proprietății, cu trecerea la impozitare în funcție de valoarea de piață.

Citește și
Oameni pe strada
Noul an începe cu scumpiri, taxe noi și impozite mai mari în România. Lista majorărilor aplicate de la 1 ianuarie
Taxele și impozitele care ar putea aduce bani suplimentari la buget

Momentan nu este clar dacă guvernul plănuiește să ia aceste maăsuri discutate cu organismele internaționale. Cu toate acestea, impactul acestor măsuri nu poate fi ignorat. Calculele indică faptul că o creștere de doar 1% a TVA, de la 19% la 20%, ar aduce 6 miliarde în plus la buget.

"Cu acest nivel de venituri bugetare ținta de deficit bugetar pentru anul 2025 de 7% din PIB nu ar putea fi respectată întrucât nivelul de deficit bugetar estimat pentru anul 2025 ar fi de peste 8,2% din PIB. Pentru acoperirea acestui deficit de finanțare s-au luat în considerare fondurile ce pot fi atrase din finanțarea deficitului bugetar în valoare de 133,3 miliarde lei, respectiv 26,6 miliarde Euro diferența fiind acoperită din reforma fiscală și de administrare a impozitelor și taxelor în valoare de 26,2 miliarde lei respectiv 5,24 miliarde Euro sau 1,37% din PIB. Astfel, nivelul impactului bugetar al reformei fiscale în raport cu obiectivele urmărite va fi de cel puțin 1,1% din PIB pentru anul 2025, net de impactul majorării plafonului neimpozabil pentru veniturile din pensii. În plus, din anul 2026 se adaugă impactul bugetar de 0,5% din PIB ca rezultat al îmbunătățirii colectării veniturilor bugetare pentru întreaga perioadă prognoză", conform planului fiscal agreat de guvern cu Comisia Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult