Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât se câștigă în multinaționale. Măsurile anunțate de angajatori pentru a-și păstra salariații

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza forţei de muncă şi veniturile mari din sistemul bugetar obligă firmele private să ia măsuri ca să nu rămână fără oameni.

Aşa se face că, în ultimul an, angajaţii din mediul privat au primit lefuri mărite cu aproape 10 procente, potrivit unui studiu realizat de o companie de audit şi consultanţă de afaceri.

Deja, Consiliul investitorilor străini a anunţat că salariul mediu net în multinaționalele care operează în România depăşeşte acum 3800 de lei.

Florentina Pescaru este medic într-un spital privat din Braşov. Recunoaşte că a fost tentată de multe ori să se angajeze într-un spital de stat, unde ar fi câştigat mai bine, însă şefii ei au convins-o să rămână după ce au mărit salariile.

Florentina Pescaru. medic primar oncolog: "A fost o mărire consistenta astfel încât să mă determine să rămân în acest mediu, să lucrez. Undeva în jur la 20%."

Camelia Șamotă, director general spital privat: "S-au perfecţionat în spitalul nostru şi din dorinţa de a nu-i pierde, pentru că am investit în ei, ne-am aliniat la salariile şi grilele de salarizare de la stat."

Lenke Nagy, consulant resurse umane: "Cei din sistemul privat au rămas în urmă, mult în urmă cu salariile şi nici nu există posibilităţi prea mari pentru a ajunge la acelaşi nivel la care se află cei din sistemul de stat."

Cu cât au crescut salariile din companiile private

 

Potrivit unui studiu PwC, salariile brute din companiile private au crescut anul acesta, în medie, cu 9,4 la sută.

Cele mai mari majorări au fost făcute în domeniul hotelier, în industrie, leasing şi retail.

Printre cei care primesc mai mulţi bani sunt şi angajaţii unei  companii aeronautice.

Pasinel Oţel, angajat companie aeronautică: "În ultimii trei ani, salariile au crescut cam cu 40 - 50 la sută."

Ion Dumitrescu, director economic companie aeronatică: "Am făcut creşteri salariale începând cu 1 iunie, în jur de 10%, şi 7% începând cu 1 octombrie. Există o competiţie cu instituţiile publice care au avut creşteri substanţiale de salarii şi vrem-nu vrem salariaţii compară şi vin şi spun "la instituţia x salariul este atât, vrem şi noi".

În Iaşi, conducerea unei companii de medicamente a plănuit ca în următorii zece ani să dubleze salariile oamenilor, care - acum - câştigă în medie peste trei mii de lei.

Mihaela Murariu, director resurse umane producător de medicamente: ''Este o iniţiativă de 1-2 ani de zile, am parcurs 30%, mai avem 70% de pus la punct."

Pentru a cincea oară, în ultimii trei ani, şi salariaţii unei mari companii de patiserie din Timiş vor primi lefuri mai mari cu până la 10 la sută.

Realizatorii studiului estimează că în 2020, salariilor brute din companiile private vor creşte în medie cu 5,7 la sută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult