Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât câștigă angajații veniți din Asia în România. Director: „Avem oameni care au devenit şefi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape că nu există domeniu în care să nu avem angajați din afara Uniunii Europene. Veniți preponderent din Asia, cei mai mulți sunt muncitori necalificați, care lucrează în construcții, logistică și servicii.

Majoritatea au până în 30 de ani și s-au angajat pentru prima dată în viața lor la noi, arată un studiu făcut de o platformă de recrutări. Câștigă în medie 3.000 de lei net pe lună și intenționează să rămână în România doi ani.

Rajan Dhakal este din Nepal. Are 29 de ani și a ajuns în Romania acum patru ani, ajutat de o agenție de recrutare, pe care a plătit-o cu 1.000 de euro. Acum este barman la un restaurant din Capitală. Din banii câştigaţi lunar, o parte trimite familiei de acasă şi chiar şi-a încurajat și prietenii să vină să muncească la noi.

Rajan Dhakal, barman: „Le-am spus să vină aici la interviu și au venit să lucreze la bucătărie, la bar, ca ajutor de ospătar. E mai bine pentru viitorul lor. Și eu sunt aici ca să îmi fac un viitor mai bun. Plănuiesc să stau încă cinci-șase ani.”

Cei mai mulți muncitori din afara Uniunii Europene, care lucrează la noi, sunt necalificați din Bangladesh, Nepal, India și Vietnam, conform unui studiu realizat de o platformă internaţională de imigrări.

Citește și
benzina, motorina, preturi
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic

Zoe Dobre, director de resurse umane al unei rețele de restaurante: „Pentru necalificaţi căutam să aibă cel puţin un nivel mediu de limba engleză, ca să ne înţelegem, orice problemă au să o poată sesiza. Majoritatea sunt foarte serioşi şi muncitori şi evoluează. Avem oameni care au devenit şefi, din cadrul grupei din Asia.”

Cei mai mulți lucrează în construcții, logistică, servicii și ospitalitate. Însă există și muncitori cu studii superioare, ce-i drept mult mai puţini, integrați în sistemul de sănătate, educație, sau IT. Majoritatea câștigă în jur de 3.000 de lei lunar, dar sunt unii care iau și mai mult de 5.000 de lei pe lună.

Tiberiu Focică, manager general al unei platformei de recrutări: „Marea majoritate a celor care vin în Romania, vin pentru aceasi slujba pe care o aveau în ţara de origine. De exemplu, cei care lucrau în logistică, producţie, sau nu aveau o anumită calificare, în proporţie de 98% vin pentru acelaşi tip de job.”

Michalina Sielewicz, Director de dezvoltare al unei platformei de recrutări: „Salariul este principalul motiv pentru care aducem muncitori din Asia, pentru că știm că aceste salarii sunt motivante pentru ei.”

Și în timp ce angajatorii noștri caută forță de muncă din Asia, o analiză a rețelei de televiziune americană Bloomberg arată că multe țări vestice au convins în ultimele luni un număr uriaș de ucraineni fugiți din țara lor să se angajeze. Aproape 400.000 și-au găsit de lucru în Polonia și 100.000 în Cehia. La noi au rămas doar câteva mii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult