Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care sunt cele mai populare joburi în România. Creștere uluitoare a șomajului în rândul tinerilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rata şomajului în România este în continuă scădere şi a ajuns la 5,3% la începutul verii, aproape de nivelul anului 2019. Din păcate, sunt tot mai mulţi tineri până în 24 de ani, care nu au un loc de muncă şi nici pregătire profesională.

Lucru confirmat şi de cei care se ocupa de recrutări. Aceştia spun că în iulie au avut multe solicitări din partea unor persoane fără diplomă de Bacalaureat.

În luna iunie, numărul șomerilor din România a fost de aproape 440.000, în scădere față de anii trecuţi.

Cu cât a crescut rata șomajului la tinerii între 15 și 24 de ani

Dacă ne raportăm însă la tinerii care au între 15 și 24 de ani - rata șomajului a crescut la peste 22,7%.

Până la data de 30 iunie, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 1.671 de absolvenţi de liceu, 113 absolvenți ai învățământului profesional și tehnic și 53 absolvenți din învățământului postliceal. Având în vedere că rezultatele finale la Bacalaureat s-au afișat în luna iulie, numărul lor poate fi mai mare, mai ales că 25% dintre cei înscriși nu au promovat examenul.

În timp ce o parte dintre absolvenții de liceu s-au înregistrat pentru a primi indemnizația de șomaj, alții și-au căutat locuri de muncă în ţară sau în străinătate.

Citește și
benzina, motorina, preturi
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
Care sunt cele mai populare joburi în România

Ana Vișian, Best Jobs: „În luna iulie am avut cel mai mare procent de aplicări de la începutul anului. Pe de-o parte în orașele mari cel mai căutat job este cel de curier, este accesibil se pățește și bine. Lucrător comercial în zona de retail și nu numai în orașele mari cât și în orașele mici, nu uităm de Horeca. Și mai vedem și în zona de vânzări call center. Să spunem că ai avut o perioadă în care ai dovedit că să poate, ai putea să coordonezi pe cineva, însă în momentul nu ai diplomă de Bac, acesta poate fi un impediment să nu mergi mai departe.”

Și la această terasă din Centrul Vechi au venit tineri dornici să învețe meserie şi să câştige un ban. Nu au rămas toţi.

Felicia carageanu, manager terasă: „Au existat și tineri care s-au implicat, dar și tineri care n-au dispus de seriozitate. Când ești tânăr, îți dorești muncă puţină și bani mai mulți, deci probabil asta îi speria mai mult. Dar dacă ai răbdare și te implici ușor ușor s-au adaptat. Unii din ei s-au adaptat.”

Unii tineri din România pleacă direct să lucreze în străinătate

Există şi categoria celor care au plecat direct în străinătate.

Eugen Terteleac, asociație români în Italia: „Vin să reîntregească familia. În Italia exista o cerere foarte mare pe piața forței de muncă, în construcții, transporturi, agricultură. N-aș spune că e un salariu atrăgător. E o iluzie. Observ oferta pe piața muncii în România, în construcții 1.000-1.500 de euro, aceleași salarii sunt și în Italia, dar viața e mai scumpă”.

Pe lângă cei fără loc de muncă, care primesc o perioadă şomaj, în România există şi un număr de cetăţeni inactivi în câmpul muncii. De exemplu, conform Eurostat, suntem țara cu cele mai multe casnice, adică o femeie din cinci stă acasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult