Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care sunt cele mai mari chirii din România. Unii oameni vor o înțelegere fără contract, dacă proprietarul ar lăsa din preț

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un chiriaș din trei ar prefera o înțelegere fără un contract cu proprietarul locuinței, dacă acesta ar mai lăsa din preț. Este concluzia unui studiu facut în piața chiriilor în cea mai aglomerată perioadă din an.

Potrivit aceleiași cercetări, trei sferturi dintre cei care caută un apartament sau o garsonieră fac între 2 și 5 vizionări până iau o decizie. Un chiriaș vrea să stea pe termen lung și dorește să semneze un contract cu proprietarul apartamentului. Are un buget de 500 de euro și și-a stabilit câteva criterii.

Cristian Murariu, potențial chiriaș: „Două camere, centrală proprie, bloc nou, loc de parcare, baia foarte ok arată. Vrem să vedem cât mai multe. E undeva la 30% ca să avem loc și de alte cheltuieli să nu avem cumva alte probleme.” Într-un ansamblu din Timișoara, 30% dintre apartamente au fost cumpărate de investitori care vor să le închirieze.

Vlad Vela, director vânzări complex imobiliar: „Chiriile sunt undeva între 450 de euro și 650 de euro, în funcție de mărimea apartamentului. Se orientează după locul de muncă, contează foarte mult locația. Majoritatea sunt tineri, media de vârstă e 35 de ani.” Potrivit unui studiu făcut de imobilare.ro, 73% dintre chiriași merg de la două la 5 vizionări până aleg unde vor sta. Doar 5% iau decizia din prima.

De câte vizionări este nevoie pentru închirierea unui apartament?

Citește și
refugiati ucraina germania
Câți bani primește lunar un refugiat ucrainean care nu muncește și care nu plătește chirie în Germania. Nemții s-au săturat

1 vizionare - 5% 2-5 vizionări - 73% 6-10 vizionări - 19% peste 10 vizionări - 3% Problema este ca în această perioadă cresc prețurile pentru că peste o lună începe anul universitar. Cele mai mari chirii sunt în Cluj-Napoca și București, unde un apartament cu două camere ajunge la 550 de euro, iar cele mai mici sunt în Timișoara și Iași.

Chiria medie solicitată

Cluj Napoca - Garsonieră 350 euro - 2 camere 550 euro București - Garsonieră 350 euro - 2 camere 550 euro Brașov - garsonieră 330 euro - 2 camere 500 euro Iași - garsonieră 300 euro - 2 camere 400 euro Constanța - garsonieră 300 euro - 2 camere 450 euro Timișoara - garsonieră 250 de euro - 2 camere 400 de euro

Alexandru Apostu reprezentant agenție imobiliară: „Anul acesta au crescut undeva cu 10%, iar cererea a început să fie probabil cu 20-30% mai mare. Proprietarii, având în vedere că majoritatea chiriașilor care vin în momenetele de față sunt studenți, își doresc să aibă un contract pe o perioadă mai lungă și nu doar pe cât se întinde anul universitar.” 68% dintre proprietari sunt dispuși să negocieze din prețul inițial.

Daniel Crainic, director de marketing in domeniul imobiliar: „O treime dintre chiriași acceptă să nu semneze un contract dacă acesta le aduce niște avantaje financiare în plus, ceea ce desigur e periculos că îi lasă descoperiți în cazul unor neînțelegeri cu proprietarul.” Majoritatea proprietarilor evita chiriași cu animale de companie si pe cei care nu au venit stabil.

Categoriile de chiriași evitate de cei mai mulți dintre proprietari

1. Chiriași cu animale de companie - 89% 2. Chiriași fără un venit stabil - 49% 3. Familii cu copii mici29% 4. Studenți 28%

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult