Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cardurile de energie au ajuns la 1,7 milioane de români. Unii pensionari se tem că nu le vor mai primi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Menite să ajute pensionarii cu venituri mici să-și plătească facturile, cardurile de energie creează însă și probleme.  

Mulți bătrâni se plâng că nu le-au primit și fac zilnic drumuri la Poștă ca să întrebe de ele. Alții, în schimb, aleargă la asociațiile de proprietari să facă rost de facturile de încălzire.

Agitație este și la oficiile poștale, unde la anumite ore se formează cozi. Până acum, cardurile au ajuns la 1,7 milioane de români dintr-un total de peste 2,5 milioane.

Nelămuriți și temători că nu vor mai primi cardul de energie promis de autorități, pensionarii fac zilnic drumuri la poștă.

Pensionar: „Vino marți, nu e. Vino miercuri, nu e. Vino vineri, nu e. Mai vin... O doamnă mi-a spus „dacă nu ți-a venit până acum, nici nu mai vine””.

Citește și
Carduri de energie
Ce s-a întâmplat în prima zi în care s-au putut face plăți cu cardurile de energie

R: Cu cine locuiți în casă?

Pensionar: „Singur”.

R: Și ce venit aveți?

Pensionar: „1.000 de lei. Nu a venit nimic, domniță”.

R: Și facturi aveți?

Pensionar: „Am și la lumină și la întreținere. Nu mai mâncăm. Cu banii aștia nu îți ajunge”.

Femeie: „Am venit să întreb - mai așteptăm cardurile sau nu?”.

Pensionară: „Nu a venit. A venit la vecinele mele, dar mie nu mi-a venit. Mi-a venit ceva de la ANAF – de asta am venit să întreb”.

În paralel, cei care au primit cardurile merg să își plătească facturile și, uneori, sunt nevoiți să aștepte la coadă.

Angajații poștei fac cu greu față volumului de muncă. Mai au de primit sau trimis colete, ori de încasat bani pentru alte facturi.

R: Cât ați așteptat la rând?

Bărbat: „Am vreo 25 de minute de când aștept”.

R: Facturile le-ați plătit?

Bărbat: „Da, pe toate”.

Pensionar: „Nu înțeleg de ce atâta hârtie, atâtea hârțoage, papetărie. Poate se găsea ceva mai simplu. Eu m-am întors pentru că nu avea ștampilă. Nu a pus ștampila de la asociație”.

R: Ce facturi aveți?

Pensionar: „Căldura în primul rând și apoi gazele”.

R: Și cât aveți de plată?

Pensionar: „Acum am 471. Mergeam pe stradă și râdeam că din 700, cred că îmi mai rămân 200. Pun eu de la mine ca să dea Dumnezeu să vină și pe luna februarie, să mă încadrez. Dacă nu, dăm noi de la noi din buzunar, ce să facem”.

Până în acest moment au fost distribuite 1,7 milioane de carduri

Pentru restul, până la 2,5 milioane, încă nu se cunosc informații legate de veniturile înregistrate sau de numărul total de persoane din familie.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Avem 550.000 de beneficiari care se află în situația de a locui împreună la aceeași adresă. Fie nu s-a întocmit nomenclatorul stradal, fie nu și-au operat în cărțile de identitate modificări ale adresei de domiciliu până la data de 1 martie și se vor emite aceste carduri, celor care au situația locativă clară”.

În plus, mai sunt 300.000 de persoane care locuiesc în familii unde veniturile membrilor depășesc plafonul de peste 2.000 de lei.

De exemplu, dacă aveți o pensie de 1.500 de lei, dar locuiți în casă cu nepotul care are un salariul de 2.500 de lei, beneficiați de cardul de energie. Și asta pentru că venitul net pentru fiecare membru al familiei nu trece de plafonul de 2.000 de lei. Așadar, veniturile tuturor membrilor dintr-o familie se adună, iar suma se împarte apoi la numărul persoanelor din locuință.

În cazul în care aveți o pensie de 1.400 de lei, iar nepotul are un salariu de 3.000 de lei, venitul mediu ajunge la 2.200 și, practic, nu mai beneficiați de card.

Până acum s-au făcut 100.000 de plăți, cu o valoare de peste 40 de milioane de lei. Puteți face plățile și online - Poșta Română a pus la dizpoziție un ghid cu instrucțiuni, dar și numărul gratuit 0319966 unde puteți suna dacă aveți întrebări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult