Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Urmând modelul Clujului, şi Timişoara a creat linii speciale pentru transportul elevilor. Bucureştiul rămâne însă în urmă la acest capitol.
În fiecare dimineaţă, centrul Timisoarei este blocat de maşinile părinţilor care îşi duc copiii la şcoală. În apropierea liceelor din centrul oraşului se formează cozi imense, asta pentru că fiecare părinte opreşte în faţa şcolii să îşi lase copilul.
Acum, primăria a pus la dispoziţie patru microbuze care să transporte copiii din diferite zone ale oraşului.
Elevă: "Drumul a fost foarte confortabil, foarte curat, ne-am simţit foarte bine. De obicei merg cu părinţii cu maşina. E foarte aglomerat, de obicei facem 45 de minute, ceea ce nu e foarte favorabil pentru noi. Cu autobuzul am făcut în jur de 20-25 de minute."
Părinte: "Am auzit, dar nu e convenabil pentru că vin dintr-o zonă destul de departe."
Fiecare microbuz are 30 de locuri, nu există o limită de vârstă pentru elevi, iar transportul este gratuit.
Nicu Bitea, director Societatea de Transport Public Timişoara: ”Planul e evident de dezvoltare şi de a crea o acoperire cât mai mare, a câtor mai multe licee din Timişoara pentru a veni atât în sprijinul copiilor, cât şi al părinţilor."
În prima săptămână, aproape 450 de copii au mers dimineaţa la şcoală cu aceste microbuze. O alternativă ar fi ca un părinte să transporte mai mulţi copii, însă rar se întâmplă asta. Părinte: "Am încercat să ne grupăm, dar nu prea ne-a ieşit. Aşa că fiecare maşină duce câte un copil. Sperăm să fie mai ok, să mai rezolve din problemele traficului."
La Cluj, primele autobuze şcolare au fost puse în funcţiune în această toamnă. Peste 10.000 de elevi au beneficiat de transportul special, iar zilnic aproape 350 de elevi merg la şcoală cu autobuzul însoţiţi de poliţiştii locali.
Profesoara: "E foarte bun proiectul. Copiii sunt luaţi din staţiile din apropierea caselor şi sunt aduşi la şcoală în siguranţă. Doamna poliţistă deja îi cunoaşte. E foarte bine venit şi chiar trebuie să continue."
Autorităţile din Cluj vor mai cumpăra alte 10 autobuze pentru elevi până la primăvară. În schimb, în Bucureşti nu există, încă, un astfel de program, dar transportul în comun a devenit gratuit pentru elevi.
În plus, primăria capitalei a anunţat că va deconta combustibil în valoare de 500 de lei pe luna părinţilor care vor lua mai mulţi elevi cu maşina personală. Dar nu se ştie, deocamdată, cum vor face dovada acestor drumuri.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 19-01-2019 18:54