Peste 800 de milioane de lei s-au evaporat de pe Bursă, după ce ministrul Boloș a anunțat taxarea suplimentară a băncilor
Galerie foto
Investitorii au reacționat imediat pe bursă, de la orele dimineții, la declarația șefului Finanțelor, atât BRD cât și BT înregistrând scăderi semnificative, în jurul valorii de 3%.
Cumulat, cele două bănci au pierdut circa 850 de milioane de lei din capitalizare după anunțul lui Marcel Boloș (circa 510 milioane de lei în cazul BT - cotația unui titlu a scăzut de la 21,39 lei la 20,76 lei în momentul publicării acestei știri și alte 348 de milioane de lei din capitalizarea BRD - cotația unui titlu scăzând de la 14,6 lei la 14,1 lei în momentul publicării acestei știri).
În lipsa altor informații prezentate investitorilor (un raport financiar, o temere globală ș.a.m.d.) singura informație suplimentară marți față de luni este cea prezentată de șeful Finanțelor, respectiv că se dorește impozitarea suplimentară a băncilor cu 1%, declarație care a dus la evaporarea de pe Bursa de la București a sumei de peste 800 de milioane de lei din capitalizarea (valoarea totală a acțiunilor calculată la un anumit preț per titlu) celor două bănci.
El a precizat că, în prezent, se lucrează la procedura care se va aplica băncilor.
Astfel, Guvernanții de la București preiau ideea guvernului italian, care le-a impus băncilor un impozit suplimentar pe profitul făcut din dobânzi.
”Mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale”Guvernul are în continuare în discuție, în pachetul de schimbări fiscale aflat în pregătire, introducerea unei cote de taxare de 1% pe afacerile companiilor mari, dar lucrează și la un impozit special, în contextul profiturilor mari din sectorul bancar, similar cu cele practicate în țări precum Italia sau Ungaria, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit Profit.
”În ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, să nu uităm că au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus aceste taxe. Și noi ar urma să mergem pe această linie, a impunerii, se cheamă a acestor profituri excepționale sau furtuna de profit.
Este în pachetul (de măsuri fiscale, n.r.) acest lucru și are în vederee modelul statelor membre ale Uniunii Europene. Decizia finală fiind a Coaliției, anunțul oficial va fi făcut la momentul potrivit", a spus ministrul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: taxe , banci , marcel bolos , bursa , cadere
Dată publicare: 05-09-2023 13:37