Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 800 de milioane de lei s-au evaporat de pe Bursă, după ce ministrul Boloș a anunțat taxarea suplimentară a băncilor

Indicele BET a înregistrat căderi pe toată linia marți pe Bursa de Valori București (BVB), inclusiv pentru acțiunile băncilor, după ce ministrul Finanțelor Marcel Boloș a vorbit luni seara despre o taxă excepțională asupra sectorului bancar.  

Investitorii au reacționat imediat pe bursă, de la orele dimineții, la declarația șefului Finanțelor, atât BRD cât și BT înregistrând scăderi semnificative, în jurul valorii de 3%.

Cumulat, cele două bănci au pierdut circa 850 de milioane de lei din capitalizare după anunțul lui Marcel Boloș (circa 510 milioane de lei în cazul BT - cotația unui titlu a scăzut de la 21,39 lei la 20,76 lei în momentul publicării acestei știri și alte 348 de milioane de lei din capitalizarea BRD - cotația unui titlu scăzând de la 14,6 lei la 14,1 lei în momentul publicării acestei știri). 

Citește și
bani
Cum a răspuns ministrul Finanțelor la întrebarea dacă vor mai crește prețurile

În lipsa altor informații prezentate investitorilor (un raport financiar, o temere globală ș.a.m.d.) singura informație suplimentară marți față de luni este cea prezentată de șeful Finanțelor, respectiv că se dorește impozitarea suplimentară a băncilor cu 1%, declarație care a dus la evaporarea de pe Bursa de la București a sumei de peste 800 de milioane de lei din capitalizarea (valoarea totală a acțiunilor calculată la un anumit preț per titlu) celor două bănci.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat și marți, într-o discuție cu jurnaliștii, că băncile vor trebui să plătească impozit 1 % pe cifra de afaceri.

El a precizat că, în prezent, se lucrează la procedura care se va aplica băncilor. 

Astfel, Guvernanții de la București preiau ideea guvernului italian, care le-a impus băncilor un impozit suplimentar pe profitul făcut din dobânzi.

”Mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale”

Guvernul are în continuare în discuție, în pachetul de schimbări fiscale aflat în pregătire, introducerea unei cote de taxare de 1% pe afacerile companiilor mari, dar lucrează și la un impozit special, în contextul profiturilor mari din sectorul bancar, similar cu cele practicate în țări precum Italia sau Ungaria, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit Profit.

”În ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, să nu uităm că au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus aceste taxe. Și noi ar urma să mergem pe această linie, a impunerii, se cheamă a acestor profituri excepționale sau furtuna de profit.

Este în pachetul (de măsuri fiscale, n.r.) acest lucru și are în vederee modelul statelor membre ale Uniunii Europene. Decizia finală fiind a Coaliției, anunțul oficial va fi făcut la momentul potrivit", a spus ministrul. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult