Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Galerie foto
"Am avut o întâlnire la nivelul grupului de deputaţi al Partidului Naţional Liberal cu ministrul de Finanţe liberal, Marcel Boloş. În urma acestei întâlniri s-a dat un vot în unanimitate de susţinere a noului proiect de buget de stat pentru anul 2024 şi pe bugetul asigurărilor sociale de stat. În urma consultărilor şi discuţiilor cu ministrul Finanţelor am concluzionat câteva componente liberale extrem de importante pentru care noi vom vota în unanimitate acest buget", a spus Roman, vicelider al grupului PNL.
Conform legii în vigoare Guvernul este obligat să prezinte Parlamentului bugetul pentru anul care urmează până la data de 15 octombrie, mai precis conform alineatului 4 din articolul 35 din Legea 500 din 11 iulie 2002 privind Finanțele Publice, actualizată.
De fapt, până la finele lunii septembrie, deci până acum mai mult de două luni, conform legii, Ministerul Finanțelor Publice, condus de Marcel Boloș, ar fi trebuit să întocmească proiectele legilor bugetare pe care să le fi depus la Guvern.
Întârzierea depunerii proiectului de buget față de data cerută în lege nu este un caz rarisim, majoritatea guvernelor întârziind prezentarea sa în Parlament, din varii motive.
De remarcat că guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu a reușit o altă contraperformanță notabilă: pentru prima dată în istoria recentă când executivul nu a operat până în acest moment al anului nicio rectificare bugetară pentru a echilibra contabil finanțele publice.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, luni, că a discutat cu deputaţii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, menţionând că sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, investiţiile pe Programul 'Anghel Saligny' şi că vor fi zero creşteri de taxe şi impozite.