Bugetul pe anul 2022 aduce creșteri de pensii, de alocații și de salarii, însă Guvernul va trebui să se împrumute
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta pentru că, deși toate majorările sunt aprobate și se vor aplica de la 1 ianuarie, Guvernul știe încă de pe acum că nu va avea bani pentru toate cheltuielile, așa că pentru a le acoperi va trebui să se împrumute. Deși încă nu a fost făcut public, Guvernul vrea să adopte bugetul săptămâna următoare, pentru ca să fi aprobat de Parlament înainte de Crăciun.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Pot să vă spun ca la orice buget nu există zâmbet. Nu există neapărat zâmbet și nici satisfacție. Nu o să fie anul viitor lapte și miere, dar măcar să vedem cum vedem în Ungaria, lucrători pe toate tronsoanele pe care s-a deschis câte un șantier sau se finanțează”.
Cu aceste declarații, ministrul Finanțelor a vrut să lanseze ideea că vor fi multe nemulțumiri legate de bugetul pe anul viitor.
Potrivit ultimelor date din pregatirea bugetului pe 2022, cei mai mulți bani vor ajunge la Ministerul Muncii - aproape 57 de miliarde de lei -, întrucât instituția plătește pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale. Pentru toate, Guvernul a decis creșteri începând cu 1 ianuarie 2022.
Pensia minimă va ajunge de la 800 de lei în prezent la 1.000 de lei. Punctul de pensie se majorează cu 10%, până la 1.586 de lei, iar alocațiile pentru copii vor ajunge la 243 de lei în cazul celor cu vârste între 2 și 18 ani. Pentru cei sub 2 ani, alocațiile vor fi 600 de lei.
Cheltuielile statului vor fi mai mari și cu salariile, întrucât cadrele medicale auxiliare, precum brancardierii și infirmierele, vor avea lefuri crescute cu câteva procente și același lucru se va întâmpla si în cazul cadrelor didactice. În rest, lefurile bugetarilor rămân înghețate.
Educației îi vor fi alocate 32 de miliarde de lei, potrivit surselor Stirilor ProTV. Ministerul Sănătății va primi aproximativ 24 de miliarde de lei, iar un buget apropiat îl are Agricultura, în vreme ce ministerul Transporturilor va avea 17 miliarde de lei.
Ministerul Dezvoltării ar avea la dispoziție 8,6 miliarde de lei, mai mult decât Justiția și Finanțele, de pildă. Și ministerul IMM-urilor are 2,6 miliarde de lei, dar banii s-ar putea epuiza rapid, având în vedere restanțele.
Abia acum Guvernul începe să facă plățile pentru afacerile din domeniul HoReCa - vorbim despre 1 miliard de lei așteptat de peste 8.100 de antreprenori din toată țară. Anul următor ar urmă să fie făcute plăți de încă 1,2 miliarde de lei. Mari probleme sunt și la programul de granturi pentru firme și ONG-uri, unde aproximativ 3.000 de beneficiari acceptați deja încă nu și-au primit finanțările care însumează peste jumătate de miliard de lei.
Anul următor, Guvernul și-a propus invesții de 92 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 7% din PIB. În același timp, și golul din buget va fi uriaș - 76 de miliarde de lei.
Proiectul bugetului ar urma să intre în discuția Guvernului săptămâna următoare.