Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bani europeni pentru fermierii din România. Crescătorii de ovine pot primi fonduri pentru stâne independente energetic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Planul Național Strategic pentru agricultură al României a fost aprobat, în decembrie, de Comisia Europeană, iar în următorii patru ani ar urma să vedem o revigorare a acestui sector cu ajutorul banilor europeni.  

Mare parte din fondurile nerambursabile se adresează agricultorilor tineri și micilor ferme. Pentru a promova planul, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a plecat într-o caravană de informare care a ajuns și la Sibiu.

Planul Național Strategic vine ca o gură de aer proaspăt pentru agricultura din țara noastră, iar în următorii patru ani se vor putea cheltui 15,8 miliarde de euro, bani europeni. Printre cei interesați de ajutor sunt și numeroși crescători de oi din zona Mărginimii Sibiului.

Dan Albu, crescător de ovine: „Orișicum e foarte greu. Se va scumpi brânza că nu mai sunt ciobani care să mulgă”.

Florin Dragomir, crescător ovine: „Greu se mai duce omul în munte. Sunt cheltuieli mari să poată instala o stână și ar prinde bine și un ajutor pentru îngrădirea zonelor unde sunt atacate de animalele sălbatice".

Citește și
caini morti
Șase câini din rasa Kangal au fost găsiți morți la o stână din Arad. Polițiștii au deschis o anchetă

Sprijinul financiar dedicat crescătorilor de oi și capre însumează 412 milioane de euro. Cei ce vor să construiască o stână nouă, independentă energetic, ar urma să poată cere un ajutor financiar nerambursabil.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu te poți duce în vârful muntelui cu bastonul, cu cojocul cu lâna afară și cu ursul lângă tine. Acolo trebuie să creem stâne și avem acest proiect. Să-i creez crescătorului respectiv condiții”.

Bani pentru fermierii afectați de calamități

Planul are inclus și un buget de peste 391 de milioane de euro, destinat fermierilor afectați de calamități și pierderi ale producției agricole din cauza secetei. Totuși, ministrul Daea spune că la acest moment culturile arată bine.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Ploile care au acoperit întreaga țară au adus apa necesară în sol pentru a vegeta culturile însămânțate în toamna anului trecut. Nu ai producția sigură decât atunci când o ai în magazie cu lacătul și cheia la tine”.

Planul mai are fonduri alocate pentru revigorarea diverselor ramuri din agricultură, de la dezvoltarea micilor ferme, bunăstarea animalelor, până la construcția de noi sere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult