Bani europeni pentru agricultori. Cartoful a intrat pe lista legumelor pentru care producătorii ar putea primi finanțare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Banii europeni pot fi folosiți pentru extindere sau utilaje agricole, dar fondurile pot fi investite și în mici fabrici de procesare sau depozite frigorifice.
Un producător din Maramureș recoltează anual aproape 40 de tone de cartofi de pe un hectar de pământ. Din lipsă de alternative, îi vinde în piață cu mai puțin de 1 leu pe kilogram.
Gheorghe Tinc, producător de cartofi: „Ne mulțumim cu puținul, dar în cazul în care am avea o linie de procesare lucrurile s-ar schimba mult”.
Un procesator, de pildă, cumpără aproape 20 de tone de cartofi anual de la micii producători de la noi și îi transformă în chipsuri. A investit 14.000 euro în linia de producție, bani proprii, iar produsele lui ajung în mai multe județe din țară. O pungă de 75 de grame chipsuri se vinde cu 5 lei și la fabricare ei se folosesc 2-3 cartofi.
Horea Josan, administrator: „În România există mari oportunități pentru procesare. Este piață pentru chipsuri, cartofi pai ambalați în crud”.
Fermierii spun că cele mai mari probleme sunt cu spațiile de depozitare.
Mircea Costinaș, fermier: „Sunt insuficiente. De aceea producția se vinde toată toamna”.
Statul oferă maxim 2 milioane de euro pentru fiecare proiect de investiții în industria cartofilorDe exemplu, se pot dezvolta mai multe linii de procesare, ceea ce ar însemna câștiguri mai mari pentru producători.
Felix Arion, director Asociația Agrotransilvania Cluster: „Profitul nu doar s-ar dubla, ci probabil chiar s-ar tripla, dacă nu mai mult dacă am reuși să împingem producătorii noștri pe lanțurile de valoare cât mai aproape de consumator”.
40% din necesarul de cartofi al României este importat din Franța, Belgia sau Germania. Totuși, și exporturile s-au dublat în ultimii ani şi au ca destinaţie țări din Europa, inclusiv Republica Moldova.