Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bacșișul nu mai este o sursă de venit stabilă și consistentă. Banii pe care se bazează chelnerii au scăzut în ultimii ani din cauza plăților cu cardul.

Așa că unii patroni de restaurante acceptă și plata bacșișului tot cu cardul, doar că acest serviciu este impozitat ca orice alt venit. Patronii cer Ministerului de Finanțe reglementarea urgentă a ciubucului.

Client: - Un lucru care mă deranjează aşa mâncând foarte des în oraş e întrebarea: ”Cum plătiţi? Cash sau card?”. Și când spun card, fețele se întristează, pentru că posibil să nu primească bacşiş, pentru că dacă plăteşti cu card e posibil să n-ai cash.

Reporter: - S-a întâmplat să nu lăsaţi pentru că efectiv nu aţi avut bani cash?

Client: - Da.

Citește și
maradona
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO

Astfel, în ultima vreme, veniturilor ospătarilor din bacşiş au scăzut simţitor. Oana, de pildă, are într-o seară normală, la cină, peste 40 de clienţi, iar mai mult de jumătate plătesc cu cardul.

”Am avut masă de 43 de milioane şi mi-au plătit cu cardul şi nu au avut nimic cash. Acum 10 ani, tipsul era mult mai mare, iar acum a scăzut suficient”, spune Oana.

Şi Răzvan este chelner de 14 ani, are un salariu de 1400 de lei şi într-o lună bună bacşişul îi aduce încă 3000 de lei în plus. Acum suma este tot mai mică.

Reporter: - Mai lasă lumea bacşiş?

Răzvan: - Din ce în ce mai puţin, toată lumea încearcă să lase pe card, cam 50%, proporţiile aşa cam aşa sunt, cei care lasă cash sunt oamenii industriei şi ştiu că mai ales la noi în România bacșișul se lasă cash. Nu ştiu că pot cere bacşişul şi pe card, pentru că sunt puţine restaurante unde poţi lăsa bacșișul pe card.

De pildă, dacă un client are de achitat o notă de plată cu cardul într-un restaurant în valoare de 500 de lei dar nu are bani gheaţă pentru bacşiş, deşi ar vrea să lase 10%, chelnerul îi poate lua banii pe care îi va trece în nota de plată la servicii restaurant, doar că aceste servicii vor fi impozitate. Chelnerul nu mai primeşte 50 de lei, ci doar 35 de lei, bani care îi vor ajunge în buzunar abia la sfârşitul lunii, după ce restaurantul îşi plăteşte taxele la stat.

O lege a bacşişului există din 2015, însă nu are norme de aplicare.

”Ne dorim ca această reglementare să se aplice şi cash şi la card în funcţie de ceea ce declară ospătarul să putem impozita cu 10% ca orice alt venit din chirie sau alte beneficii pe care le poate avea un client'', explică Dragoș Petrescu, președintele Asociației Restaurantelor din România.

În majoritatea restaurantelor din lume, bacşişul e trecut pe nota de plată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult