Avem cele mai mari impozite pe salarii din UE și cea mai scăzută putere de cumpărare. Explicațiile economistului Bogdan Găvan
Your browser doesn't support HTML5 video.
În acelaşi timp, suntem fruntaşi la impozite pe salarii de peste 40% din salariul brut, față de alte țări unde taxele sunt şi de 10%.
Potrivit Inspecţiei Muncii, anul trecut 1,2 milioane de români au încasat salariul minim pe economie, adică 2.300 RON brut. O parte au primit în plus bonusuri sau sporuri, cum sunt în general angajaţii din industria ospitalităţii.
Bogdan Găvan, profesor de economie: „În România avem o proporţie mare a salariaţilor care câştigă salariul minim, pentru că avem o inegalitate a salariilor pronunţată, mai mare decât media europeană. Lipsa capitalului îşi pune amprenta pe salariile mici din numeroase domenii, industria textilă, Horeca, cei care folosesc intensiv forţa de muncă.”
De departe, cei mai mulţi angajaţi, peste 4 milioane, sunt cei cu un salariu de mijloc cuprins între 2.300 şi 9.000 de lei brut.
Iar la categoria peste 10.000 de lei brut, apar aproape 273.000 de români. În ambele tabere sunt mai mulţi oameni faţă de 2019.
Dacă înainte de pandemie cântăreau greu bonusurile şi primele, acum oamenii pun accent pe salariul din cartea de muncă, spun specialiştii în resurse umane.
Aida Chivu, specialist în resurse umane: „Având în vedere instabilitatea în care trăim, în România, ca şi în alte ţări, oamenii se uită din ce în ce mai mult la venitul de pe cartea de muncă, adică care este suma finală care mie îmi revine. Deja tichetele de masă nu mai reprezintă un avantaj, oamenii le integrează în venitul obişnuit sau într-un lucru obişnuit."