Avariile la sistemul turcesc de gaze pot duce la mari probleme pentru toată Europa. România sare în ajutorul Turciei
Your browser doesn't support HTML5 video.
În urma cutremurelor devastatoare, o conductă de gaze a explodat, iar incendiile au fost greu de stăpânit.
Un mare port din Marea Mediterană, unde ajung gaze lichefiate, a fost cuprins de flăcări.
Echipe de specialiști ai Transgaz sunt gata să intervină pentru reparații și limitarea daunelor produse.
Asta în condițiile în care prin această țara greu încercată trec importante gazoducte ce alimentează întreaga Europă.
Sprijin oferit de România40 de angajați ai Transgaz - operatorul sistemului național de transport al gazelor - sunt gata să plece oricând din România spre zonele afectate de cutremure din sudul Turciei.
Asta după ce o conductă de gaze a explodat, provocând incendii puternice.
Ion Sterian, director general Transgaz: „Ne-am oferit să intervenim cu echipele Transgaz pentru a remedia din defecțiunile de la sistemul național de transport, ținând cont că cele două provincii din sudul Turciei sunt puternic industrializate, unde e un consum de gaze foarte mare. Suntem pregătiți cu echipe de intervenție, în funcție de ce ne răspund cu ce să fie dotate echipele, așa ne vom deplasa, dacă va fi necesar, în zonele afectate de cutremure”.
În urma avarierii conductelor, furnizarea gazelor a fost întreruptă, a anunțat compania turcă „Botaș”, operatorul rețelei turce.
Transgaz așteaptă acum un răspuns de la „Botaș”, care e în măsură să spună de ce fel de echipamente are nevoie - de la sudură, până la aparate de detectare a scurgerilor.
Situație de criză în portul IskenderunO situație de criză e și în portul Iskenderun de la Marea Mediterană, unde se află un terminal de gaze lichefiate. În imagini se văd zeci de containere cuprinse de foc, iar fumul gros a paralizat manevrele navelor.
Orice avarie la sistemul turcesc de gaze poate duce la mari probleme pentru toată Europa. Conductele de pe teritoriul Turciei sunt cele care asigură transportul de gaze din Marea Caspică către Europa.
Turcia, la ora actuală, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, asigură o mare parte din securitatea aprovizionării Europei, prin două gazoducte - TAP și TANAP.
Prin aceste instalații ajunge gazul caspic la europeni. România are deja încheiat un contract cu azerii ca să aducă, la nevoie, gaze caspice iarna următoare.
Sorin Elisei, specialist în energie: „Relația cu Turcia este extrem de importantă. Este ca o placă turnantă pentru sursele de aprovizionare, ca alternativă la gazele rusești. Orice ajutor pe care-l dăm în refacerea infrastructurii se va vedea într-o calmare a prețurilor care pot evolua în sens negativ, de creștere, în viitorul apropiat, dar eu văd o miză și mai mare pentru iarna viitoare când, pe un scenariu pesimist vis-a-vis de Ucraina, vom avea nevoie de gazele din Azerbaidjan care trec în mod necesar prin Turcia”.
Prin Turcia trec și mari conducte de petrol spre Europa. Terminalul petrolier Ceyhan și-a suspendat activitatea în urma seismelor, potrivit Reuters, dar instalațiile sunt intacte.